Afzet LPG daalt naar absoluut dieptepunt

Uit de nieuwe uitgave van Tankstations in Cijfers van Bovag blijkt dat vorig jaar de afzet van LPG naar een absoluut dieptepunt is gezakt. Werd begin van deze eeuw meer dan een miljard liter autogas getankt, in 2017 was het nog maar 276 miljoen liter.

Anders dan bij LPG bleef het aantal liters benzine met ruim 5,5 miljard op het langjarig gemiddelde. Verder vloeide er ruim 7,7 miljard liter diesel uit de pompen, 18 procent minder dan voor de economische crisis in 2008. Qua accijns en btw op diesel bivakkeert Nederland met 71,5 eurocent per liter in de Europese middenmoot. Bij benzine zijn ‘we’ echter EU-koploper (105,2 eurocent accijns en btw). Bijna zeventig procent van de benzineprijs aan de pomp bestaat uit belastingen.

Onbemande tankstations

Het statistisch overzicht leert dat er momenteel meer onbemande dan bemande tankstations in ons land zijn. In de afgelopen vijftien jaar vereenvoudigde het aantal onbemande locaties, van 575 medio 2003 tot 2.098 begin dit jaar. Het totale aantal tankstations nam in die periode af met 2,7 procent, tot 4.121. Verder maakt het klassieke kleinschalige ‘winkeltje’ bij de pomp plaats voor de gemakswinkel. In 2003 waren het er nog 293, begin dit jaar 485. In de afgelopen zeven jaar verdubbelde bovendien het aandeel van grote shops van bijna 8 naar bijna 15 procent. Intussen zijn er ruim driehonderd  tankstationwinkels met een oppervlakte van meer dan honderd vierkante meter.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

  • 23 oktober 2018 om 11:28
    Permalink

    Wat tanken LPG betreft is het vrij logisch.
    Alle LPG rijders, zoals ik ook, die in de grensstreek wonen, tanken in Belgie of ook Duitsland.
    Prijs NL 0,80 euro Belgie 0,50 Duitsland 0,60.

Reacties zijn gesloten.