AOX: diesel daalt, hybride klimt

In de occasionindex van Autodata is de gemiddelde vraagprijs van gebruikte dieselauto’s sinds december 2017 gedaald met ruim vier procent. In diezelfde periode steeg het segment hybride met bijna 2,5 procent.

In december 2017 hadden beide aandrijfvormen nagenoeg een gelijke score (95,34 om 95,33 procent). Twaalf maanden later echter lopen ze in de AOX danig uit de pas: 91,3 procent (diesel) om 97,7 procent. De aanhoudend negatieve berichtgeving over zelfontbranders lijkt duidelijk zijn invloed te hebben op de branche in Nederland. Op de tweedehandsmarkt wist benzine anderhalf procent te plussen ten opzichte van een jaar eerder en autogas 2,5 procent. De grootste klapper maakte echter elektrische  aandrijving: van 70,60 procent in december 2017 naar 85,48 procent bij aanvang van de slotmaand in het lopende jaar.

Algemene index

De algemene occasionindex klimt begin december, na vijf maanden van achteruitgang, weer in de plus (0,70 procent). Maar de stand van de slotmaand 2018 doet met 99,81 procent nog altijd behoorlijk onder voor die van ultimo 2017 (101,09 procent). Uitgangspunt van de AOX – 100 procent – is januari 2011.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †