Augustus slechte maand autoverkoop Europa

De registratie van nieuwe personenwagens kende in augustus een min van 8,4% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt Acea, koepel van Europese autofabrikanten.

Over de eerste acht maanden van dit jaar bedraagt de afname 3,2%. Juli gaf nog een plusje te zien van 1,4% vergeleken met twaalf maanden eerder.

Spanje -30,8%

De vijf grootste Europese afzetmarkten moesten ieder terrein prijsgeven, met Spanje (-30,8%) en Frankrijk (-14,1%) in de meest negatieve rol. Acea relativeert dat augustus 2018 een uitzonderlijk goede maand was voor de registraties. Aan de vooravond van de ‘fatale’ WLTP-datum 1 september gingen destijds bovengemiddeld veel voertuigen over de toonbank. Ze waren nog gebaseerd op de oude, ook wat bpm betreft goedkopere NEDC-test en veelal aangekocht door importeurs/dealers.

Kijkend naar de eerste acht maanden van 2019, dan liet de vraag naar nieuwe personenwagens een veer van 3,2% vergeleken met januari-augustus 2018. In totaal ging het dit jaar tot nu toe om 10,5 miljoen registraties. Van de ‘big five’ wist alleen Duitsland (+0,9%) een positief resultaat te boeken.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.