‘Autobranche doet te weinig met YouTube’

Geen enkel automerk op de Nederlandse markt heeft zijn videostrategie goed op orde. Hierdoor is niet zichtbaar op YouTube wanneer consumenten op zoek zijn naar informatie over automerken. Dat meldt mediabureau 5PM op basis van eigen onderzoek.

Volgens 5PM zoeken hedendaagse consumenten eerst op YouTube naar productinformatie. YouTube geldt inmiddels als één na meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Bij vrijwel alle automerken blijft het gebruik ervan echter beperkt tot een advertentieplatform. De content is ontoereikend om organisch te kunnen scoren in de zoekresultaten. Video’s van hobbyisten en publishers scoren op dat vlak beter.

Meer conversie

YouTube-kanalen van de automerken hebben volgens 5PM geen substantieel (organisch) bereik en aantal abonnees. Landrover schopt het tot 23.500, gevolgd door Volkswagen (bijna 20.000), Mercedes (ruim 15.000) en Renault. Alle andere volumemerken komen uit rond de 5.000 abonnees. Geen enkel van de YouTube-kanalen bij automerken in Nederland heeft de titels, omschrijvingen en tags van zijn video’s optimaal ingericht voor zoekresultaten. Veel merken in andere branches zouden YouTube beter inzetten als mediamiddel. Concreet noemen de onderzoekers Gamma, Transavia, ING en Flexa, bedrijven die afgelopen jaar “substantieel” zijn gegroeid door datagedreven content te plaatsen op hun kanalen en zo meer conversie bereiken.

Merkvoorkeur

Jos van den Bergh, Automotive Business Consultant bij 5PM: “Het is opmerkelijk dat alle automerken traditionele media, Google en Facebook feilloos managen in hun mediamix, maar dat je geen enkel automerk goed kunt vinden op YouTube. Er ligt een enorme maar wel urgente kans om data, merkvoorkeur en sales binnen te halen via YouTube.” Ronen Wolf, medeoprichter 5PM: “Je wilt als automerk toch niet dat een potentiële consument eerst de video van een hobbyist ziet, die ook negatief kan zijn?”

5PM heeft de automerken en hun YouTube-prestaties beoordeeld op content, optimalisatie en distributie.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *