Beloningssysteem Opel-dealers onwettig

De rechtbank van Frankfurt heeft geoordeeld dat het beloningssysteem voor Opel-dealers in Duitsland onwettig is. De Belgische mededingingsautoriteit ontving een klacht voor gelijkaardige feiten. Opel zal beroep aantekenen tegen de uitspraak.

In november 2020 had VDOH, de vereniging van Duitse Opel-dealers die lid is van de European Opel Dealer Council (lid van Cecra), namens de leden een rechtszaak aangespannen tegen het zogenaamde ‘Commerciële Beleid’ van Opel, dat het beloningssysteem voor erkende dealers regelt.

Volgens de vereniging is de klacht gericht tegen de algemene structuur van het vergoedingssysteem, de onberekenbaarheid ervan en vooral tegen de talrijke eenzijdige wijzigingsmogelijkheden, waaronder ingrijpen in de marge.

Vorige week heeft de arrondissementsrechtbank van Frankfurt het beroep tegen Opel wegens zijn ‘handelspolitiek’ gegrond verklaard. Opel mag verkooppartners niet langer een regeling opleggen waarbij de fabrikant de vergoeding van zijn dealers, bestaande uit een vaste marge en bonussen, willekeurig kan wijzigen.

Opel Duitsland heeft al aangekondigd dat het tegen de uitspraak in beroep zal gaan bij het Oberlandesgericht van Frankfurt am Main. De directeur-generaal van Cecra, Bernard Lycke, verklaarde zeer verheugd te zijn over de beslissing van het regionale gerechtshof van Frankfurt als een nieuwe doorbraak in de decennialange strijd van dealers voor meer billijkheid.

Eerder oordeelde immers al het Oostenrijks hooggerechtshof dat Peugeot Oostenrijk marktmacht heeft misbruikt tegen onafhankelijke dealers. “Vooral in het licht van alle huidige radicale veranderingen en uitdagingen zou de beslissing van deze rechtbank de margeregels van veel merken kunnen veranderen en zo de weg vrijmaken voor een evenwichtige en eerlijke samenwerking in de auto-industrie.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.