Bovag onderzoekt scenario’s voor 2021

In opdracht van Bovag heeft VMS/Insight een scenario-onderzoek gedaan voor 2021. Op basis van dat onderzoek heeft Bovag een online hulpmiddel ontwikkeld waarmee ondernemers na het invoeren van enkele bedrijfskenmerken kan zien wat de scenario’s betekenen voor sales en aftersales. Bovag wil hiermee ondernemers helpen bedrijfsbeslissingen voor het nieuwe jaar te nemen.

Bovag heeft een scenario-onderzoek laten doen voor 2021. Op basis van dat onderzoek is een online hulpmiddel ontwikkeld waarmee ondernemers na het invoeren van enkele bedrijfskenmerken kan zien wat de scenario’s betekenen voor sales en aftersales. Bovag wil hiermee ondernemers helpen bedrijfsbeslissingen voor het nieuwe jaar te nemen.

Han ten Broeke, algemeen voorzitter Bovag: “2020 was een jaar dat op geen enkele manier te voorspellen was. En voorspellen wat 2021 brengt, is al even lastig. Tóch is het mogelijk om vooruit te kijken naar 2021. En nodig. Want als ondernemer moet je beslissingen nemen en een strategie uitzetten. Juist in crisistijd. Daarom heeft Bovag aan VMS Insight, een gerenommeerd onderzoeksbureau in de mobiliteitssector, gevraagd een scenariostudie te verrichten voor 2021.”

Twee scenario’s

De onderzoekers gaan uit van twee scenario’s: relatief snel herstel, of aanhoudende crisis. Die scenario’s hebben ze verrijkt met inzichten en cijfers uit tal van andere bronnen (CBS , KiM en NZMO). De uitkomsten daarvan zijn vervolgens per sector doorvertaald naar de impact op de mobiliteitsbranche: veranderd klantgedrag (anders reizen, anders werken), gereden kilometers, verkoop nieuw en gebruikt, liters brandstof et cetera.

Zo zal de teruggang van de (externe )werkplaatsomzet bij personenauto’s (in 2020 gemiddeld 8 procent) in het eerste scenario voor een groot deel gecompenseerd worden in 2021. In het tweede scenario zal de situatie vergelijkbaar zijn met 2020.

Het schadevolume is in 2020 ongeveer 13 procent afgenomen ten opzichte van 2019. In het eerste scenario wordt voor 2021 een stijging voorzien met 9 procent, in het tweede met 3 procent.

Op basis van deze scenario’s, die ook per branche zijn uitgewerkt, heeft VMS Insight voor een aantal sectoren een scenariotool voor ondernemers gebouwd. De tool wordt zo nodig bijgewerkt op basis van de actualiteit.

CPB

De basis voor de scenario’s wordt gevormd door de macro-economische voorspellingen van het CPB in combinatie met de (verwachte) contactmaatregelen van de centrale overheid. De CPB-raming voor 2021 van november 2020 kent twee scenario’s: een basisraming die ervan uitgaat dat de coronacrisis in Europa onder controle is en waarbij de economie in 2020 krimpt met 4,2 procent en groeit met 2,8 procent in 2021. En een start-stop-scenario waarin na de tweede golf er nieuwe golven in Nederland en elders volgen en eventuele vaccins nog onvoldoende beschikbaar of werkzaam zijn. De economie krimpt in dat geval in 2020 met 4,5 procent en ook in 2021 is er sprake van krimp (met 0,6 procent) en de werkloosheid neemt verder toe naar 7,4 procent.

De tool is beschikbaar voor dealers, onafhankelijke autobedrijven, truckbedrijven, tankbedrijven en schadeherstelbedrijven, en is exclusief toegankelijk voor Bovag-leden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3416 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.