Britse autoproductie gehalveerd

De gezamenlijke Britse autofabrieken hebben in april 2019 in totaal 70.971 voertuigen geproduceerd. Dat is 44,5 procent minder dan in april 2018.

Dat meldt de Britse vereniging van autofabrikanten en -handelaren SMMT. De vereniging verklaart de scherpe daling uit het feit dat veel autofabrikanten fabrieken hebben gesloten met het oog op de nadelige gevolgen van de Brexit voor de verkoop van Britse auto’s. Voor de eerste vier maanden van 2019 staat de min op 22,4 procent.

Brexit

Op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk met een gunstige deal de EU verlaat, verwacht de SMMT dat de Britse autofabrikanten iets van het verlies ten opzichte van 2018 in de loop van dit jaar kunnen goedmaken. Reden is de productie van enkele nieuwe modellen en het feit dat productielijnen actief blijven tijdens de gebruikelijk stille zomermaanden. Met een min van ruim 10 procent wordt echter nog altijd rekening gehouden. Wanneer het VK zonder deal de EU verlaat, zullen de gevolgen voor de Briste autoproductie nog veel ernstiger zijn, verwacht de SMMT, als gevolg van vertragingen aan de grens, productiestops en extra kosten die het concurrentievermogen in gevaar brengen. Namens de SMMT verwoord ceo Mike Hawes het gevoel onder Britse autofabrikanten als volgt: “De cijfers van vandaag zijn het bewijs van de enorme kosten en nadelige gevolgen die de onzekerheid rond de Brexit nu al tot gevolg hebben. Langdurige instabiliteit heeft onnoemelijke schade aangericht, met de angst voor een no deal, waardoor de investeringen vertraging opliepen, banen verloren zijn gegaan en onze wereldwijde reputatie is ondermijnd.” Hawes roept de verantwoordelijken daarom op een no deal onmiddellijk en permanent van tafel te halen, “zodat de industrie weer zijn bijdrage aan de economie kan leveren en het Verenigd Koninkrijk in de voorhoede kan blijven van de wereldwijde technologische ontwikkelingen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters