Continental en Dunlop beste in test winterband

In de nieuwste winterbandentest van ANWB en ADAC weten Continental en Dunlop als enige in beide formaten vier sterren te behalen. Over het algemeen scoren de twaalf geteste merken een voldoende.

Er is één afrader, de Laufenn I FIT LW31. Deze winterband komt in de testmaat 205/55 R 16 H niet verder dan één ster, op grond van zijn ‘zeer slechte’ prestaties op nat wegdek. Dit criterium telt voor dertig procent mee in de eindrangschikking. De winnaars in de grootste maatvoering behalen vier sterren, de overige deelnemers drie.

Kleber boven Michelin

Onder de testauto’s werden twee bandenformaten gemonteerd: naast de genoemde 205/55 R 16 H (Ford Focus, Peugeot 2008, Volkswagen Golf) was er de 175/65 R 14 T (Citroën C3, Fiat 500, Ford Fiesta, Volkswagen Up). Een score van vier sterren behaalden in het 205/55R-segment de Continental WinterContact TS860, Goodyear UltraGrip 9 en zustermerk Dunlop Winter Sport 5. Opvallend: de Kleber Kisalp HP 3 eindigt één trede hoger dan de 35 euro duurdere Alpine 5 van moederbedrijf Michelin. In de tweede categorie waren er vier sterren weggelegd voor wederom de Continental WinterContact TS860 en Dunlop Winter Response 2. Hier behaalden acht banden drie sterren. Ook was er een regelrechte afrader, met één ster: Nankang Snow SV-3. Los van de eindresultaten adviseert de ANWB iedereen die zijn auto in de winter dagelijks gebruikt of op wintersport gaat te kiezen voor winterbanden.

Kritische noot

Bij de analyse van de resultaten klinkt een kritische noot aan het adres van de bandenindustrie. Fabrikanten besteden volgens de ANWB “helaas” weinig aandacht aan vernieuwing in de maatvoering 175/65 R 14 T. “Producten blijven lang ongewijzigd en we zien dus ook weinig verbeteringen. Onder nieuwe auto’s mag deze maat dan weinig meer voorkomen, op de vervangingsmarkt is het nog steeds een veelgevraagde band.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †