Ford test samen met Vodafone connected autotechnologie die bestuurders binnen een paar tellen waarschuwt voor een ongeluk dat verderop heeft plaatsgevonden. Ook waarschuwt het systeem wanneer hulpdiensten naderen en naar welke kant van de weg een bestuurder moet uitwijken om de weg vrij te maken.

Het gaat om een prototype van een systeem als onderdeel van KoMoD. Deze afkorting staat voor Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld Düsseldorf. Het is een project waarvoor de stad Düsseldorf 15 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor praktijktesten van nieuwe connected autotechnologieën en autonoom rijden.

ECall

De nieuwe Ford Focus beschikt al over eCall, waarmee de auto bij een ongeval zelfstandig hulpdiensten kan inschakelen. Ford en Vodafone onderzoeken nu hoe met een uitbreiding van eCall ook andere bestuurders binnen een straal van 500 meter gewaarschuwd kunnen worden.

Noodcorridor

De nieuwe technologie waarmee een noodcorridor voor hulpdiensten kan worden gecreëerd is een aanvulling op emergency vehicle warning, een technologie die Ford ook test bij KoMoD. Met deze technologie gaat een signaal van de ambulance, brandweerwagen of politieauto rechtstreeks naar bestuurders in de buurt, zodat zij de precieze locatie van de auto weten en hoe ver weg deze nog is. Dit kan vooral in stedelijke gebieden nuttig zijn, bijvoorbeeld op kruispunten waar het voor bestuurders soms moeilijk is om te bepalen waar de sirene vandaan komt.

Andere connected systemen

Ford test bij KoMoD ook andere technologieën die het potentieel van verbonden auto’s aantonen. Het traffic light assistance system gebruikt informatie voor het afstellen van stoplichten. Een tunnel information system gebruikt informatie van units langs de weg voor waarschuwingsberichten naar bestuurders over snelheidslimieten, langzaam rijdend verkeer en afgesloten rijstroken.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties