Dieselgate: ex-ceo Audi Stadler aangeklaagd

Bijna vier jaar na de onthulling van ‘dieselgate’ is een nieuwe passage toegevoegd aan het toch al zo dikke dossier. Ex-Audi-topman Rupert Stadler is vandaag in eigen land aangeklaagd wegens fraude, gerelateerd aan het dieselschandaal.

De bekendmaking komt na een relatief lange windstilte. Stadler kwam in oktober vorig jaar op vrije voeten, na enkele maanden in voorarrest te hebben doorgebracht. Om buiten de gevangenis te mogen verblijven, moest Stadler toezeggen geen contact te zoeken met oud-collega’s van Volkswagen AG of anderen die van doen hadden met het dieselschandaal.

In de voorbije driekwart jaar is kennelijk voldoende bewijs gevonden om een strafrechtelijke procedure in te stellen. Stadler (56) zou al in september 2015 geweten hebben van het bedrog om diesels via softwareaanpassing schoner te laten lijken dan ze waren – maar er niets tegen hebben ondernomen. Ook zou hij geprobeerd hebben getuigen en betrokkenen te beïnvloeden. Zijn advocaat weerspreekt de beschuldiging.

Ook drie andere personen zijn deze week aangeklaagd. Hun identiteit is niet openbaar gemaakt, maar het openbaar ministerie laat weten ze ervan te verdenken actief te hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de sjoemelsoftware. Op de rollenbank scoorden de dieselmotoren daardoor aanmerkelijk beter wat betreft milieuprestaties dan op de openbare weg.

VS, Europa

Het Duitse Openbaar Ministerie in München zegt dat in totaal 250.712 voertuigen van Audi, 71.577 van Volkswagen en 112.131 van Porsche voorzien waren van de gewraakte software. Ze zouden met name in de VS en Europa zijn verkocht.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *