Eerste elektrische Mini geïntroduceerd

In Rotterdam is op 9 juli de allereerste volledig elektrische Mini geïntroduceerd. De productie van de Mini Cooper SE, ofwel de Mini Electric, start in november 2019, aanvankelijk alleen in Oxford.

Pieter Nota, lid van de raad van bestuur van de BMW Group, noemde Rotterdam een passend decor voor de introductie, “omdat deze stad simpelweg belichaamt waar het bij Mini allemaal om draait: stedelijk, scherp en vooruitstrevend. Het is ook een plek die elektromobiliteit omarmt en daarvoor een uitgebreide laadinfrastructuur biedt. In een notendop: het is een stad die naar de toekomst wijst. Dat is ook onze benadering bij BMW.”

Batterij

De volledig elektrische Mini heeft een actieradius van 235 tot 270 kilometer, mede afhankelijk van de gekozen modus. Er is een sportieve Sport-modus en een comfortabeler Mid-modus, die eventueel te combineren is met de besparende instelling Green of Green+. De batterij, opgebouwd uit twaalf modules, is in 35 minuten volledig opgeladen. Dit kan aan het lichtnet, wallbox of laadpaal tot 50 kW. De voorin gelegen elektromotor levert een vermogen van 184 pk (135 kW). Het direct beschikbare koppel bedraagt 270 Nm. Hiermee is een sprint van 0 tot 60 kilometer per uur mogelijk in 3,9 seconden en van 0 tot 100 in 7,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 150 kilometer per uur. Hoewel de elektromotor aanzienlijk kleiner en lichter is dan een verbrandingsmotor weegt de Mini Electric nog altijd 1365 kilogram. Dat is 145 kilogram zwaarder dan de driedeurs Mini Cooper S met Steptronic transmissie.

Stadsvervoer

De Mini Electric is in Nederland te koop vanaf 34.900 euro en zal vooral als stadsauto in de markt gezet worden. De bagageruimte is met 211 liter immers beperkt, hoewel die is uit te breiden tot 731 liter wanneer de achterbank is neergeklapt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters