Goed onderhoud is duizend euro waard

Autokopers zijn bereid bijna duizend euro meer te betalen voor een auto als deze een aantoonbaar volledige onderhoudshistorie heeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Stichting 100% onderhouden in januari 2017 heeft laten doen onder 2900 auto-eigenaren.

Bureau VMS Insight stelde de auto-eigenaren de vraag hoeveel zij bereid waren meer te betalen voor een gebruikte auto met een complete onderhoudshistorie, in vergelijking tot een gelijkwaardige auto waarvan de onderhoudshistorie niet bekend is. Het gemiddelde kwam uit op 972 euro. De stichting is in het leven geroepen om te bevorderen dat mensen op tijd goed onderhoud aan hun auto laten plegen. Met het onderzoek wil de stichting inzichtelijk maken wat dat onderhoud waard is. Anton Pluim: “We doen dit ook omdat we vanuit de stichting bezig zijn een label in de markt te zetten dat autobedrijven kunnen toekennen aan hun occasions. Met zo’n label kunnen ze dus zo’n duizend euro meer vragen voor een gebruikte auto.”

Historie

Pluim legt uit dat het label iets anders is dan bijvoorbeeld een Bovag-garantiebewijs. “Dat zegt iets over de te verwachten kosten; een label als dat van 100% onderhouden zegt iets over de historie van een voertuig. Het is een waardeoordeel, waarbij een garantiebewijs meer een belofte naar de toekomst is”, aldus Pluim. In het onderzoek werd auto-eigenaren ook gevraagd wat zij het belangrijkste vonden bij de aanschaf van een gebruikte auto. Een afgestempeld onderhoudsboekje scoorde daarbij 6,05 op een schaal van 0 tot 10. Merk en model bleef het belangrijkste criterium, met een score van 9,21.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3835 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters