Hertstikke lekker

Het gebeurt hoogstzelden dat je maar liefst twéé keer in je leven een jongensdroom kunt verwezenlijken. Toch is het Puttenaar Johan Graveland gelukt. En hoe! Eerst met zijn eigen garagebedrijf en onlangs weer, met een uiterst succesvolle Veluwse bierbrouwerij.

Een jaar of zes geleden zat Johan met een drietal vrienden een biertje te drinken – hoe kan het ook anders – toen het idee voor een eigen brouwerij werd geopperd. “Zo ging het echt”, vertelt Johan. “We zeiden: laten we ‘gewoon’ een eigen brouwerijtje beginnen. Los van het feit of het iets gaat worden of niet, het is ook nog eens erg leuk om te doen met drie vrienden. Eén van hen, Carlo, was al amateurbrouwer en brouwde thuis in een grote pan. De houten pollepel die hij destijds gebruikte hangt nu trouwens in de ontvangstruimte van onze brouwerij. Goed, we wilden dus van start. Maar hoe en waar?”

Huurbrouwen

“Aanvankelijk dachten we qua naam aan iets van Puttens Bier. Maar ja, als je het zo noemt, dan vinden ze het in Harderwijk niet lekker. Het moest dus breder zijn. Toen kwam iemand uit het volleybalteam met ‘Hert Bier’. Typisch voor de Veluwe. Dat was ‘m, want ook de anderen zagen die naam wel zitten. Vervolgens moesten onze biertjes, op recept van Carlo, nog een pakkende naam krijgen. Het thema ‘Leven’ was ook al snel geboren. Bijvoorbeeld Wild Leven, Zwaar Leven, Dorps Leven, Nieuw Leven en zo kunnen we nog wel even door. “Mensen hebben hierdoor gelijk een gespreksonderwerp: Heb je ook zo’n Zwaar Leven of Hoe zit het met jouw Dubbel Leven?” De volgende stap was zelf serieus gaan brouwen. “Ik kwam aanvankelijk terecht bij een lasbedrijfje dat melkmixers van 500 liter ombouwde. Hmm, dat was wel erg provisorisch. Grotere installaties kosten een vermogen dus we besloten om te gaan huurbrouwen. Dit betekent dat je je recept inlevert bij een brouwerij met overcapaciteit en vervolgens brouwen zij dan af en toe jouw bier. Het bleek destijds de perfecte oplossing.”  

‘Grotere installaties kosten een vermogen dus we besloten om te gaan huurbrouwen. Inmiddels hebben we onze eigen installatie!’

  Het bleek overigens nog een hele zoektocht, want alle brouwerijen waren enorm druk. “Ik denk dat we er wel dertig hebben aangeschreven en gebeld. Op een goed moment kwamen we in Dronten terecht bij een zorgbrouwerij waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij konden zo nu en dan 800 liter brouwen. Best spannend, want dan heb je ineens 800 liter, maar nog helemaal geen klanten. Nou goed, het ergste was dat we het zelf moesten opdrinken!”

Chinese installatie

“In Putten ken ik natuurlijk best wat horeca en daar heb ik dus als eerste bij aangeklopt. Die zagen het wel zitten en zeiden: kom maar door als je wat hebt! Maar ja, het begon zó goed te lopen dat we vaker en vaker bij deze brouwer moesten aankloppen voor meer. Hij kon onze vraag simpelweg niet aan. Intussen waren we al verder gaan rondkijken en in Raalte uitgekomen bij een brouwer die al dertig jaar ervaring had. Dat werkte super want hij brouwde 1600 liter per keer. Aanvankelijk eens per maand, maar al snel werd het eens in de twee weken en later eens in de week. Op een gegeven moment werd er daar zo’n 80.000 liter per jaar voor ons gebrouwen.” Hoe dan ook, de droom om echt zélf een brouwerij te hebben bleef. “We hebben daarom flink doorgepakt en zijn op zoek gegaan naar een zogenaamde drieketel-installatie, maar daar horen serieuze bedragen bij. Zes ton is niks. Via via ben ik bij een Chinese fabrikant terecht gekomen. We hebben grondig research gedaan en het bleek een ervaren, goede partij te zijn. De knoop werd doorgehakt en drie maanden later kwamen er drie gigantische zeecontainers aan, tjokvol met onze brouw- en koelinstallatie en de afvullijn. Ook kwam er iemand van de fabrikant mee over die alles voor ons kwam installeren in drie weken tijd. Hij leerde ons ook nog brouwen met de nieuwe installatie.”

Radler

Het huidige pand is dankzij twee investeerders neergezet en daar werd de installatie helemaal op aangepast. “We zijn dan ook erg trots op ons pand, we hebben zelfs nog mogelijkheden om uit te breiden in de toekomst. We gaan dit jaar zo’n 190.000 liter Hert Bier brouwen en in 2020 gaan we beslist over de 200.000 liter heen. Radler van de tap is onze nieuwste aanwinst en het mooie is: we zijn de eerste! Radler zit namelijk altijd in fles en blik. De truc is om het schuim goed te krijgen, dat hebben we goed onder de knie. Jazeker, hier gaan we heel veel van verwachten, het gaat zeker een knaller worden. Nu hopen dat we de vraag wel aankunnen, hahaha!”

BINNEN KANTOORUREN Johan is sinds 1991 eigenaar van Auto Graveland, een universeel full-service autobedrijf waar je terecht kunt voor reparaties, apk, aircoservice, onderhoud, diagnoses en elektronicastoringen van alle automerken. Bovendien verkopen zij jong gebruikte auto’s van alle merken. Auto Graveland beschikt over een modern ingerichte werkplaats met vijf hefbruggen en de modernste uitleesapparatuur.

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 68 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis