‘Het gaat niet om de wasstraat’

De Deventer Promotieprijs 2022 is gewonnen door het team van Matz Carwash, het autowasbedrijf dat eerder op deze pagina’s werd uitgelicht en begin 2021 centraal stond in de documentaireserie ‘De Wasstraat’ op NPO2. Daarvan is bovendien een tweede seizoen in de maak.

In de serie is te zien hoe eigenaar Martin Kniest zijn medewerkers ‘met een begeleidingsbehoefte’ helpt met allerlei zaken in hun leven. Over het programma zegt juryvoorzitter van de Deventer Promotieprijs, tevens wethouder Thomas Walder: “In ‘De Wasstraat’ komt Deventer veelvuldig in beeld. De serie laat zien dat Deventer van oudsher een arbeidersstad is waar we graag de handen uit de mouwen steken en naar elkaar omkijken. Het programma zette daarmee Deventer op de kaart en maakt Deventenaren trots.”

Tweede seizoen

Het tweede seizoen van ‘De Wasstraat’ zal naar verwachting begin 2023 op de televisie te zien zijn. Daarin speelt opnieuw de wasstraat van Matz Carwash een rol, al benadrukt Martin Kniest dat die wasstraat slechts een overkoepelende functie vervult. “Het is een mooie plek om te illustreren dat er geen mensen bestaan met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het zijn mensen met een begeleidingsbehoefte. Met iets meer begeleiding redden zij het ook!”

“Het zijn portretten van statushouders, waarvan we willen laten zien waarom die mensen gevlucht zijn, dat er hele mooie dingen gebeuren in de azc’s en dat deze mensen een goede aanvulling zijn op de arbeidsmarkt. Het zijn mensen die in hun eigen land arts zijn, technisch specialist, of noem maar op, maar niet aan het werk kunnen komen omdat zij een bepaalde begeleidingsbehoefte hebben. Dat kan ook school zijn. Daarbij hebben we ook een aantal portretten bij andere werkgevers geschoten om te laten zien dat het niet alleen om die wasstraat gaat.”

Respect

Martin Kniest merkt dat zijn programma heel wat losmaakt. “Ik reis veel het land door om het verhaal van ‘De wasstraat’ te vertellen. Ik merk dat mensen zoeken naar mogelijkheden voor sociaal ondernemerschap. Ze weten niet hoe ze het moeten doen. ‘De wasstraat’ is dan een goed voorbeeld, al hoef je het natuurlijk niet te doen zoals ik het doe. Eigenlijk draait het maar om één ding: normale omgang met mensen, in plaats van het alleen maar moeilijk maken. Na anderhalf jaar merk ik dat door die serie ‘De wasstraat’ al heel wat van dergelijke initiatieven worden ontplooid en niet alleen bij wasstraten. Nogmaals: het gaat niet om die wasstraat. Het had ook een installatiebedrijf, of een bloembollenkwekerij kunnen zijn. Het is een plaats waar allerlei verschillende mensen werken. Door respect voor elkaar te tonen gaan mensen bloeien en zich ontwikkelen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3527 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.