Importrecord: 542 occasions per dag in 2017

De import van occasions is vorig jaar in Nederland gestegen naar recordhoogte: 198.000 stuks, oftewel 542 auto’s per dag. Dat is een toename van 17,5 procent ten opzichte van 2016, blijkt uit de nieuwste versie van het Nationaal Occasion Onderzoek.

De gemiddelde statijd bij autobedrijven daalde opnieuw, ditmaal van 72,8 dagen naar 72,2 dagen. De neerwaartse trend is hier al geruime tijd gaande. Zo stond een occasion in 2009 nog gemiddeld 88 dagen in de showroom. Er werden vorig jaar 1.812.110 occasions verkocht. Tweedehands auto’s blijven populairder dan nieuwe, hetgeen de import duidelijk bevordert.

Elektrisch

Gemeten over het eerste kwartaal van 2018 blijken elektrische occasions bijzonder in trek. Stonden ze afgelopen jaar nog 66 dagen te wachten op een nieuwe eigenaar, in Q1 van 2018 was dat 38 dagen. Voor hybrides is al enkele jaren een dalende lijn te zien, van 66 dagen in 2016 naar 59 dagen in 2017 tot 49 dagen in het eerste kwartaal van 2018. Occasions met plug-in motoren krijgen het steeds zwaarder om in Nederland een nieuwe eigenaar te vinden. Opvallend is verder de mate waarin bij de plug-in de export toenam in 2017, met 229 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dacia

Sinds 2014 was Peugeot gemiddeld gezien het snelst verkochte merk. In 2017 blijken de occasions van Dacia het snelst van de hand te gaan: binnen 63 dagen. Ook leert het onderzoek dat de verkoop van diesels in 2017 terugliep met 9,4 procent, maar dat de statijd gelijk bleef aan het gemiddelde in de markt. In het eerste kwartaal van 2018 leefde de dieselverkoop weer op (+7,2 procent) en doken de statijden zelfs onder het landelijk gemiddelde. Het aandeel diesels in de totale Nederlandse occasionmarkt was vorig jaar 15 procent en zorgde voor 21 procent van de totale transactiewaarde. “De diesel blijkt dus nog niet verslagen”, concludeert Marc van der Elst, businessdata-analist bij VWE Automotive, dat het Nationaal Occasion Onderzoek 2018 uitvoerde met Automobiel Management. Overigens hebben de genoemde cijfers uitsluitend betrekking op B2C-afzet van occasions.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †