Negentig aanbieders Automarkt Arnhem

De eerste editie van de Automarkt Arnhem heeft vanochtend zo’n negentig aanbieders getrokken, samen goed voor circa 175 voertuigen. Met die opkomst toont de organisatie zich tevreden.

“Er zijn bedrijven geweest die slechts één auto inbrachten”, zegt Automarkt-Arnhem-manager Bastiaan Bakker. “Ze wilden de kat uit de boom kijken, wat begrijpelijk is voor zo’n eerste keer.” Hoewel de precieze cijfers nog niet beschikbaar zijn, is naar schatting de helft van de aangevoerde auto’s van de hand gegaan.

Afwikkeling

Aan verkoperszijde waren de deelnemers uitsluitend Nederlands, veelal tot zo’n vijftig kilometer van Arnhem. Op het druilerige buitenterrein van de Gelredome konden zij hun occasions vanochtend tussen 6.00 en 8.00 uur aanleveren. De eigenlijke handel begon om 9.00 uur. Hoewel die formeel doorliep tot 14.00 uur, was het gros van de transacties tegen 11.00 uur afgerond. VDC zorgde voor de papieren afwikkeling (RDW-uitvoer, douane, verzekeringen en BPM-teruggaaf).

Speculaaspop

Kopers kwamen veelal uit Roemenië, Polen, Bulgarije en Noord-Afrika. Meest verhandelde model: Volkswagen Passat vanaf bouwjaar 2007. Meest exotische model: een Audi TT. Renault-diesels werden relatief vaak verkocht aan klanten uit Roemenië, thuisbasis van het Franse dochtermerk Dacia. Saillant detail: iedereen die zich liet registeren kreeg behalve zijn pasje ook een speculaaspop.

Stalling

De gemeentelijke vergunning heeft een bovengrens van duizend voertuigen. Komende maandag vindt de B2B-automarkt voor de tweede keer plaats. Aanbieders kunnen sinds kort in de voorafgaande week hun aanbod stallen op een nabijgelegen, beveiligd terrein. Het betreft de locatie van ‘De Koning’ (voormalig Land Rover-dealer) op bedrijventerrein De Overmaat. Er is plek voor circa 150 voertuigen, à 25 euro per week. Om de toestroom aan te jagen, krijgen abonnementhouders van een andere automarkt in Nederland of Duitsland hun resterende jaarkosten retour van Automarkt Arnhem. Op voorwaarde dat ze hun huidige overeenkomst per mail insturen en een jaarcontract afsluiten voor de locatie-Gelredome.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †