Occasionexport daalt met 12 procent

De export van occasions is aan een gestage daling bezig. In het derde kwartaal van dit jaar werden 59.374 gebruikte auto’s door export aan ons wagenpark onttrokken. In het derde kwartaal van 2013 bedroeg de occasionexport nog 67.466 stuks, een daling van twaalf procent. Dit blijkt uit cijfers van VWE, bewerkt door Aumacon.

Vooral occasions met een hoge rest-BPM zijn geschikt voor export. Het beschikbare aantal daarvan is echter danig aan het verminderen, bovendien zijn de prijzen die men op de binnenlandse markt kan maken aan de beterende hand. Niettemin blijft de export van premiummerk Mercedes-Benz nog steeds toenemen, daarnaast stijgt ook de import van Kia’s en Skoda’s.

Volkswagen is dit jaar niettemin het meest geëxporteerde merk, vóór Opel en Mercedes-Benz. Populairste exportmodellen zijn: Volkwagen Golf en Passat Variant en de Opel Astra en Zafira.
Polen verstevigde andermaal haar positie als het populairste exportland voor onze occasions; in het derde kwartaal was Polen goed voor 21,5 procent van de totale afzet. België (9,3 procent) pakt de tweede plek en Litouwen (8,5 procent) het brons.

Import

De invoer van gebruikte auto’s is ook in het derde kwartaal stevig toegenomen. Er meldden zich in Q3 in totaal 28.360 occasions aan onze grenzen, vorig jaar in hetzelfde kwartaal waren dat er nog 23.554 stuks, een toename van 20,4 procent. Deze trend van meer importen is al wat langere tijd aan de gang. Over geheel 2013 werd een toename gerealiseerd van 25,8 procent ten opzichte van 2012.

In het verleden waren met name premiummerken gewild als importauto – populair waren vooral de overdadig uitgeruste Duitse. Nederlandse occasionimporteurs hebben echter in toenemende mate belangstelling voor gewone volumemerken. Volkswagen heeft inmiddels de koppositie (van Mercedes-Benz) overgenomen. Naast Mercedes-Benz is ook de import van Audi’s teruggevallen, alle overige merken worden daarentegen juist vaker aan de grens aangeboden ter import. De toename van Opel (47 procent), Ford (47 procent) en Kia (66 procent) is daarbij het grootst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *