Occasionverkoop daalt 5,2 procent in november

Nederlandse autobedrijven verkochten in november 93.954 gebruikte personenauto’s. Dat is ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden een daling van 5,2 procent.

Dat meldt Bovag op grond van nieuwe cijfers. In totaal leverde de vakhandel tot en met november 1,07 miljoen occasions af. Een jaar geleden werd in dezelfde periode nog het recordaantal van 1,23 miljoen bereikt.

Particulier

Tussen particulieren onderling wisselden in november 46.468 occasions van eigenaar. Dat was het laagste maandtotaal ooit. In vergelijking met dezelfde maand in 2021 daalde de particuliere handel met 8,4 procent. Van januari tot en met november werden zonder tussenkomst van de vakhandel 566.163 tweedehands auto’s verhandeld, oftewel 8,9 procent minder dan een jaar geleden. Nooit eerder bedroeg dit totaal na 11 maanden minder dan 600.000.

EV

80 procent van de occasions die de vakhandel dit jaar verkocht betreft nog immer een benzine-uitvoering en dat aandeel is al jarenlang stabiel. Het dieselaandeel is de afgelopen vijf jaar nagenoeg gehalveerd, van circa 15 procent in 2017 tot 7,7 procent in de eerste elf maanden van 2022. Hybrides met en zonder stekker zijn goed voor 8,7 procent van de markt – bijna 6 procentpunt meer dan vijf jaar geleden – terwijl 3,4 procent een EV betreft. In totaal verkochten de autobedrijven meer dan 36.000 tweedehands elektrische personenauto’s, oftewel bijna een kwart meer dan vorig jaar.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3970 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *