Ook Bovag vraagt om heropening retail

Bovag sluit zich aan bij de oproep van VNO-NCW, MKB-Nederland en andere retailorganisaties om winkels en showrooms weer te openen. Dat kan veilig en is noodzakelijk om de handrem van het dagelijks leven en van de economie te halen. Han ten Broeke, algemeen voorzitter Bovag, pleitte daar vanmorgen voor in het programma Goedemorgen Nederland van WNL. 

Ten Broek wijst erop dat de retail in buurlanden wel geopend is. “Mensen willen op een veilige manier de handrem eraf en weer terug naar hun normale leven. Het massale bezoek aan de winkels en horeca in onze buurlanden maakt dat duidelijk. Dat kan veilig. Via het maximeren van het aantal klanten in onze showrooms en winkels, afstand bewaren, het mondkapje en de gebruikelijke hygiënemaatregelen. Laten we ons aansluiten bij de maatregelen in de ons omringende landen”, aldus Han ten Broeke.

Bovag vraagt om de versoepelingen nadat de leden via de Ondernemersmonitor waren gevraagd welke versoepelingsmaatregelen het meest gewenst zijn. Het openen van winkelen en showroom stond bij de Bovag-ondernemers met stip op één, gevolgd door verkoop in showroom en winkel met een beperkt aantal mensen per vierkante meter. En als dat niet kan, dan in elk geval verkoop op afspraak.

Omzetverliezen

Bovag stelt dat het openen van winkel en showroom ook een oplossing is voor de omzetverliezen die ondernemers momenteel lijden. Han ten Broeke: “Die zijn aanzienlijk, maar worden niet gecompenseerd door de steunmaatregelen, omdat de overheid een te hoge grens (30 procent omzetverlies) hanteert. Slechts 15 procent van de ondernemers kan daar aanspraak op maken, terwijl de nood hoog is.”

Quarantaine

Bovag wil daarnaast graag aanpassing van de quarantaineregels. Han ten Broeke: “Veel mensen zitten onnodig thuis. Onze bedrijven komen daardoor in de problemen, dreigen klanten niet tijdig te kunnen helpen met essentiële reparatie en onderhoud. Samen met VNO-NCW en MKB-NL zeggen wij: een werknemer zonder klachten, met een boosterprik en met een negatieve test, hoeft niet langer in quarantaine als die contact heeft gehad met een besmet persoon.”

Bovag meldt expliciet dat de oproep aan het kabinet geen oproep is tot ongehoorzaamheid, of het overtreden van de coronaregels door ondernemers. Bovag zal zijn wensen ook kenbaar maken aan de ministeries van Economische zaken, Infrastructuur en Sociale Zaken.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3165 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *