Overgang naar emissiearm en emissievrij rijden neemt vlucht

De online B2C-verkoop van gebruikte auto’s in Nederland is in vergelijking met de eerste helft van 2020 9,8% hoger dan in de eerste helft van 2020 en 11,4% hoger dan in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit de jongste Indicata Market Watch.

Ondanks een daling van 4,5% in juni ten opzichte van een maand eerder, ligt de verkoop 2,5% boven dezelfde periode vorig jaar.

Fabrikanten ondersteunen dealers met voor-registraties wat te zien is aan de verkoopcijfers in juni, waarbij auto’s van minder dan 1 jaar oud met 12% zijn gestegen, terwijl de verkoop in alle andere leeftijdscategorieën maand-op-maand daalde. Als gevolg van de afgenomen vraag naar auto’s in de autoverhuur vorig jaar, zien we de grootste verkoopdaling (-18%) bij auto’s van 1 jaar ‘oud’.

De voorraadniveaus daalden wederom met 2,9% ten opzichte van de vorige maand en het niveau ligt in juli 2021 7,5% lager dan een jaar eerder.

De Nederlandse overgang naar emissiearm en emissievrij rijden is duidelijk te zien. De verkoop van elektrische voertuigen steeg in juni met 31% in vergelijking met de andere aandrijflijnen die amper of zelfs licht negatieve cijfers tonen.

Benzine – en dieselauto’s verkopen nog steeds het snelst. Terwijl de verkoop van elektrische auto’s sterk stijgt, staan ze langer op voorraad dan gebruikte dieselauto’s waarvan de omloopsnelheid 6.2x is en die van elektrische voertuigen 3.6x.

Volgens het Top Seller rapport van juni is de VW Golf de best verkochte occasion onder de 4 jaar, gevolgd door de VW Polo. Als we kijken naar de andere modellen in dezelfde leeftijdscriteria verkoopt de Volvo XC90 het snelst met een omloopsnelheid van 16x, tweede is de Toyota Auris (14x) en de Seat Ateca staat gelijk met de VW Passat als derde (13x).

De Indicata prijsindex is gebaseerd op een consistente pool van voertuigen die zijn geïndexeerd ten opzichte van februari 2020. Onder normale omstandigheden zouden we een gestage neerwaartse beweging van de gemiddelde prijzen verwachten naarmate het jaar vordert. Met nog steeds dalende voorraadniveaus en een hoge vraag naar gebruikte auto’s blijven de prijzen stijgen.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *