Parkeergedrag weerspiegelt coronamaatregelen

De aangescherpte coronamaatregelen van 13 november zijn terug te zien in het parkeergedrag van automobilisten. Het aantal parkeertransacties nam in week 46 doordeweeks met 5,6 procent af ten opzichte van de week ervoor. In het weekend was de daling minder sterk: 0,5 procent, maar het weekend daarvoor, toen de nieuwe maatregelen van kracht werden, was dat aantal al met 7 procent gedaald.

Dat concludeert Parkmobile op grond van parkeerdata van ruim twee miljoen actieve gebruikers in Nederland.

2020 en 2019

Het verschil in het aantal parkeertransacties in vergelijking met dezelfde week vorig jaar is groot. In vergelijking met week 46 in 2020 lag het aantal parkeertransacties vorige week 17,7 procent hoger. Vorig jaar rond deze tijd was er sprake van een gedeeltelijke lockdown en waren onder andere alle eet- en drinkgelegenheden gesloten. Wel mochten de bioscopen en theaters weer open. Het thuiswerkadvies was toen ook van toepassing. Opvallend is dat het aantal parkeertransacties dit jaar 3,8 procent hoger ligt dan het aantal parkeertransacties in 2019, toen er geen coronamaatregelen van toepassing waren.

Steden

Gekeken naar de vijf grote steden is een gemiddelde daling van het aantal parkeertransacties te zien van 4,8 procent. Eindhoven liet in week 45 de laagste daling zien (-1,4 procent). In week 46 was daar de afname met 9,8 procent juist het grootst. Parkmobile verklaart dit verschil uit de festiviteiten rond de 11e van de 11e.

In Den Haag nam het percentage parkeertransacties in week 46 met 6,2 procent af, in Utrecht met 4,7 procent en in Rotterdam met 4,3 procent. Opvallend is dat in Amsterdam de laagste daling van het aantal parkeertransacties zichtbaar is. Met een daling van 3,9 procent zit de stad zowel onder de gemiddelde stedelijke als landelijke afname.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *