Registraties EU plussen 2.9% in eerste helft 2018

De registraties van nieuwe personenwagens zijn in de eerste helft van 2018 gestegen met 2,9 procent; de maand juni nam met 5,2 procent een stevig deel voor zijn rekening, meldt de autofabrikantenkoepel Acea.

In totaal was juni goed voor bijna 1,6 miljoen stuks, een nog niet eerder vertoond volume in deze maand. De verschillen waren echter groot, in de vijf belangrijkste afzetmarkten. Zo trapten kopers op de rem in het Verenigd Koninkrijk (?3,5 procent) en Italië (?7.3 procent). Ook gemeten over de eerste maanden waren beide landen negatieve uitschieters: (?6,3 en ?1,4 procent). Van geheel andere orde waren de juniregistraties in Frankrijk (+9,2), Spanje (+8) en Duitsland (+4,2). Het eerste halfjaar was Spanje het beste jongetje van de klas (+10,1), op gepaste afstand gevolgd door Frankrijk (+4,7) en Duitsland (+2,9),

Opel/Vauxhall

Over de eerste helft van 2018 gemeten kwam de Europese automarkt uit op 8.449.247 eenheden. Opvallend was volgens Acea de sterke prestatie die de nieuwe EU-lidstaten wisten neer te zetten: 11,4 procent meer registraties tot dusver. Op fabrikantenniveau valt de progressie van 65,1 procent op bij PSA. Uiteraard met dank aan de aankoop Opel/Vauxhall, die voor het eerst meetelt (met 486 duizend eenheden). Maar ook zonder deze acquisitie zou PSA over de eerste jaarhelft hebben geplust (in totaal ruim 891 duizend exemplaren). Aanzienlijk minder goed verging het deze periode Fiat, Lancia/Chrysler, Nissan en Land Rover. De Nederlandse cijfers die Acea presenteert zijn bovengemiddeld goed. In juni was er een plus van 15,5 procent (van 40.785 in 2017 naar 47.117 nu). Ook januari t/m juni kleurde donkergroen, gezien de 12,1 procent plus vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De aantallen: 253.410 stuks nu, 225.975 toen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †