Stiba: ‘Slopen is verkeerde stimulans’

“Het is verstandiger om het rijdende, oudere wagenpark in ons land goed te onderhouden, dan met belastinggeld middels een sloopregeling die oudere auto’s uit de markt te nemen.”

Dat is in een notendop de boodschap die algemeen secretaris Stefan Cabri van Stiba aan alle stakeholders in de autobranche, met name de politiek, wil meegeven.

Stiba is faliekant tegen de sloopregeling omdat dit het markt- en verdienpotentieel van de 132 actieve leden onderuit haalt. Die hebben middels hun autodemontage-activiteiten geïnvesteerd in voorraden te hergebruiken onderdelen. Ruim 40 procent van hun voorraad betreft auto’s ouder dan 2009, het segment waarvoor de sloopregeling zou gelden, in ieder geval de diesels. Zo’n sloopregeling staat ook haaks op de wens uit de maatschappij, inclusief de politiek, ten aanzien van recycling en de circulaire economie.

Ongewenst

“We hebben hard gewerkt om het hergebruik van onderdelen door het auto- en schadeherstelbedrijf te bewerkstelligen. Niet voor niets is de B2B-omzet van onze leden inmiddels gemiddeld 60 procent. Alleen al om die reden is een sloopregeling om de verkoop van nieuwe personenauto’s te bevorderen, absoluut ongewenst”, benadrukt Cabri. “Verder moet je je afvragen of de consument in dat segment momenteel wel in staat is om een nieuwe auto aan te schaffen. Ze rijden niet voor niets een oude auto. Zelfs met een premie van een paar duizend euro trek je die niet over de streep. De overheid zelf weet met de kennis van de vorige sloopregeling uit 2009/2010 ook wel dat het effect van een sloopregeling nihil is.”

Autolobby

De opvatting van Stiba en andere aftermarketpartijen staan haaks op die van directeur-generaal Eric-Mark Huitema van de Europese koepelorganisatie van autofabrikanten Acea, die juist vandaag Europese overheden dringend verzoekt om aankoopprikkels en sloopregelingen “om de broodnodige vraag naar nieuwe auto’s te creëren” en de schade aan de auto-industrie te beperken.

Acea gaat voor 2020 uit van 9,6 miljoen nieuwe auto’s, een daling van 25 procent ten opzichte van de 12,8 miljoen die er vorig jaar verkocht werden.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1778 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.