Tesla wil anderhalf miljard kapitaalinjectie

Tesla wil anderhalf miljard dollar ophalen via een obligatie-uitgifte. Het geld moet de financiële huishouding op orde brengen. Daarnaast is het bedoeld om de productie van het jongste familielid Model 3 te kunnen opschroeven.

De jonge autofabrikant heeft dit jaar in een halfjaar tijd zo’n vijftigduizend auto’s weten te produceren. Volgend jaar moet de jaarproductie naar een half miljoen stuks kunnen groeien. Tesla claimt overigens voor zo’n volume al orders te hebben geschreven. Om dit aantal in perspectief te zetten: van Amerika’s best verkochte auto, de Ford F-serie pickup, zijn er alleen al in afgelopen halfjaar een half miljoen stuks op de thuismarkt gezet.

Liquiditeit

Voor die enorme productiegroei heeft Tesla geld nodig. Tijdens de aanloopfase naar de recente eerste uitlevering van de nieuwe Model 3 dienden kopers een voorschot te betalen. Hiermee onderstreepten ze de koopintentie en gaven bovendien de benodigde liguiditeit aan de autobouwer. De obligaties die worden uitgegeven omwille van de verdere productieverhoging hebben een looptijd tot 2025.