bekeken: 1068 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Rodi 2016: weer zwaardere standards

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 29 maart 2017, 16:18

Leestijd: 2 minuten

In het jongste Relatie Onderzoek Dealer Importeur (Rodi) door Bovag Autodealers geeft vier op de tien dealers aan aan dat in 2016 de sales standards verder zijn verzwaard. Tegelijkertijd zien zij hun rol in afspraken tussen importeurs en grote afnemers, zoals leasemaatschappijen en verhuurders, verder ingeperkt.

Ruim een kwart van de respondenten zegt dat ook de eisen voor aftersales zijn aangescherpt door hun importeur. Slechts een handjevol dealers meldt een versoepeling. Punten die de hoogste stijging vertonen ten opzichte van 2015 zijn de behandeling/afhandeling van garantiezaken.

Voorzitter Bert de Kroon van Bovag Autodealers vindt een flexibeler beleid op zijn plaats. “Daar waar importeurs zich meer en meer in het vaarwater van de retail begeven en de consument zich vrijwel volledig online oriënteert, mag je juist meer flexibiliteit in de dealercontracten verwachten. Vooral wanneer ‘profijt van importeursafspraken met rentals, fleetowners en leasemaatschappijen’ het meest genoemde verbeterpunt is.”

BMW/Mini overall winnaar

De importeur van BMW en Mini werd door de eigen dealers als beste beoordeeld, met een 8,8. De bijbehorende bokalen zijn vandaag op het hoofdkantoor in Rijswijk overhandigd. Afgelopen jaar ontbrak de organisatie in de ranglijst wegens een te lage respons. Neil Fiorentinos, algemeen directeur BMW Group Nederland, zegt dat er veel wordt geïnvesteerd in een goede relatie met het dealernetwerk. Frans Dirken, voorzitter van de BMW/MINI dealervereniging beaamt dat. “Er zijn inmiddels een groot aantal werkgroepen en commissies. Die overlegstructuur werpt heel duidelijk z’n vruchten af.”

Achter BMW/Mini maken ook de importeurs van Renault/Dacia (8,0), Audi (8,0) en Opel (7,9) sprongen voorwaarts. Daarentegen leverde Volvo (7,8), meervoudig Rodi-winnaar de afgelopen jaren, een vol punt in ten opzichte van 2015. FIAT en Peugeot bleken met min 1,3 en min 1,4 punt de grootste dalers, waarbij FIAT met een overall score van 3,7 de lijst met beoordeelde importeurs afsluit. Het algemene waarderingscijfer voor alle importeurs is in 2016 met 0,1 punt gedaald ten opzichte van 2015, naar 6,6.

Het Rodi-onderzoek 2016 is gehouden van december 2016 tot en met half januari 2017. Het responspercentage (51,7 procent, 614 van de 1.266 verstuurde vragenlijsten keerden volledig ingevuld terug) is het hoogste sinds de invoering van de digitale vragenlijst.

V.l.n.r. Frans Dirken (voorzitter BMW/Mini Dealervereniging), Bert de Kroon (voorzitter Bovag Autodealers), Neil Fiorentinos (algemeen directeur BMW Group Nederland)

Tags: , , , , , , , ,

EMM schenkt studenten…Strategische keuzes…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties