fbpx
bekeken: 2048 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Ruim helft banen weg bij Vredestein

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 5 maart 2020, 17:05

Leestijd: < 1 minuut

Als gevolg van een vanmiddag door de directie bekendgemaakte reorganisatie worden nog dit jaar 750 fte’s geschrapt bij Vredestein in Enschede. Omgezet naar medewerkers komt dat neer op ontslag voor ruim 800 mensen.

Daarmee raakt in de fabriek meer dan de helft van het personeel (1200 man) zijn baan kwijt. De onderzoeks- en ontwikkelafdeling van Apollo Vredestein, waar circa tweehonderd mensen werken, blijft buiten schot. Deze medewerkers zijn ondergebracht in een aparte BV, die wereldwijd actief is voor Apollo-Vredestein.

Het personeel werd om 15.00 uur bijeengeroepen door de directie. Na afloop heerste verslagenheid, zegt bestuurder Gerard van Dijk namens CNV Vakmensen. De middag- en avondploeg zullen vandaag niet aan de slag gaan. Pas morgenvroeg om 7.00 uur wordt het werk hervat. Van Dijk zegt geschokt te zijn. “Dit is ongekend. Er blijft maar 350 tot 400 man over. Dit is een snoeiharde klap voor de werkgelegenheid in Twente.”

Hij verwijt de Indiase directie te kiezen voor een forse krimp van het aantal banen, terwijl er sinds 2017 volop banden worden gemaakt in die andere Apollo Vredestein-fabriek, in Hongarije, tegen lagere loonkosten. “Het lijkt erop dat de onderneming zichzelf wegconcurreert uit Nederland.” De vakbonden CNV en FNV schuiven komende week aan tafel met de directie in Enschede over de voortgang.

Landbouwbanden

De productie in de Twentse vestiging is volgens de directie al enkele jaren op rij verliesgevend. Om die reden is een deel van het werk, goedkopere bandentypes, afgelopen jaren al doorgeschoven naar Hongarije. Ook richting India zal werk worden verschoven, waarna de productie van landbouwbanden en premium-banden resteert.

De ondernemingsraad heeft, met het oog op de adviesaanvraag voor het massa-ontslag, de assistentie ingeroepen van organisatieadviesbureau Berenschot. De OR moet medio juni haar oordeel geven over het directievoornemen, dat bestaat uit de voorgenomen reorganisatie en uit de nieuwe structuur van de onderneming.

Tags: , , ,

Continental van zwarte naar…Zelf doen!
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties