bekeken: 893 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Samen gaat het beter, zegt Diagnose Dan

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 16 maart 2020, 09:39

Leestijd: 5 minuten

In een diagnosespecial mag Danny Versluis, vanwege zijn diagnosevideo’s op YouTube en internationaal befaamd als Diagnose Dan, natuurlijk niet ontbreken. Door zijn krachten te bundelen met Jos Priem brengen zij gezamenlijk autobedrijf Van Yperen in Mijdrecht naar een hoger niveau.

Net zoals het bedrijf van Jos Priem veel beter loopt met Danny Versluis aan zijn zijde, wordt ook hun gezamenlijke onderneming versterkt door de samenwerking met bedrijven in de regio. Danny Versluis: “Wij merken dat er lokaal, en dat zal landelijk niet anders zijn, veel vraag is naar kennis van diagnose. Andere bedrijven hebben behoefte aan trainingen, maar ook aan apparatuur. Hoe geavanceerder de auto’s worden, des te geavanceerder apparatuur je nodig hebt. Voor sommige bedrijven is de aanschaf van die apparatuur gewoon niet meer op te brengen. Daarom steken we hier in Mijdrecht met een aantal bedrijven de koppen bij elkaar en lossen we het samen op. We werken bijvoorbeeld samen met een schadebedrijf hier vlakbij, met dealers, met andere autobedrijven, met een bandenspecialist… We hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om de uitlijnapparatuur van de hand te doen. Die werd te weinig gebruikt. Dat werk besteden we uit aan een bandenspecialist, die de juiste apparatuur heeft staan en die dat werk veel sneller doet dan wij dat kunnen. Vroeger zag je andere bedrijven als concurrenten, in deze tijd wordt samenwerken steeds belangrijker.”

Jos Priem: “Het is in mijn ogen geen teken van zwakte, maar een teken van kracht als je werk bij een ander neer kunt leggen. Het is ook goed voor de klant als het werk door een specialist wordt gedaan.”

Danny Versluis: “Je merkt ook een omslag bij de dealers. Vijftien jaar geleden wilden ze eigenlijk liever niets met de universele garage te maken hebben. Nu zie je steeds meer specialistische bedrijven ontstaan, waar de dealer maar al te graag gebruik van maakt, die bijvoorbeeld accu’s repareren, of elektra. Een voorbeeld: tot 2017 waren wij Mitsubishi-dealer. De Mitsubishi-dealer mag wel een accu onder een auto uit halen, maar hij mag hem niet openen. De dealermonteurs weten daardoor niet hoe het binnen in die accu werkt. Een universele garage is niet aan die regels gebonden en beschikt dus soms over meer kennis van zo’n accu dan de dealer.”

Vakgarage

Omdat Van Yperen in de regio bekendstond als Mitsubishi-dealer bestaat nog altijd 40 procent van het werk in de werkplaats uit Mitsubishi, al heeft Jos Priem inmiddels duidelijk op de ruit van zijn showroom geschreven: ‘Sterk in elk merk!’ Jos Priem: “Bij de overname zei Wim van Yperen al: ‘Let op, Mitsubishi ga je op den duur verliezen.’ Ze hadden heel veel leasecontracten, vooral voor de Outlander. Die kwamen vanaf 2013 op de markt en zijn nu weer uit de lease aan het komen. Dat is ook het moment waarop een auto niet meer naar de dealer gaat, maar naar de universeel. Het was dus zaak om op de een of andere manier universeel werk binnen te halen. Op advies van Wim ben ik toen gaan praten met Co Kentrop. Die was toen al zijn bedrijf aan het afbouwen en had ook zijn lidmaatschap van Vakgarage al opgezegd. Ik heb toen wel zijn klanten overgenomen, maar Vakgarage bleek ondertussen vergeven. Ik heb toen wel naar andere garageformules gekeken, maar daar zit nog geen concept bij dat echt bij ons bedrijf past. Een concept beperkt je ook in je mogelijkheden. Je bent gebonden aan bepaalde leveranciers, terwijl je met scherp inkopen dezelfde voordelen kunt behalen. En de pluspunten die de concepten bieden, heb ik inmiddels ook. We hebben bijvoorbeeld WESP. Zij hebben Tech 360, Danny heeft Jifeline, dus op het gebied van technische ondersteuning zijn we voorzien. Pechhulp hadden we ook al geregeld… En we hebben het geluk dat toch veel Mitsubishi-klanten ons trouw zijn gebleven, ondanks het feit dat we geen officiële dealer meer zijn.”

Intern

Het YouTube-kanaal van Danny Versluis, Diagnose Dan, is een bron van informatie voor de kijkers, maar ook voor Danny zelf. “Ik leer nog elke dag bij. Het diagnosewereldje is maar klein, dus de meesten ken ik wel. Daar praat ik ook veel mee. Wat ik met die video’s doe, is proberen de problemen te benaderen vanuit de monteur. Een monteur leert visueel. Die moet je niet achter een lesboek zetten. Die moet het zien. Zo organiseren we hier intern zelf ook trainingen, liever dan dat we de jongens een dag naar school moeten sturen. Waar we vaak tegenaan lopen is dat een monteur met een diagnoseapparaat een foutcode uitleest, maar dan nog niet weet wat het probleem is. Bij de melding ‘Er is geen communicatie’ moet je je bijvoorbeeld afvragen: waarom is er geen communicatie? Daarvoor moet je toch echt onder de motorkap kijken. Dat diagnoseapparaat vertelt je niet: er ligt ergens een kabel bloot, wat kortsluiting veroorzaakt. Kijk, uitlezen kan elke garage. Een foutcode geeft een richting, maar dan begint het echte meten pas. En logisch nadenken. Een auto heeft geen eigen wil. Die is er niet om jou te pesten. Het is een machine en een machine werkt logisch. Als hij niet doet wat hij moet doen, is daar een logische verklaring voor. Het is overigens wel leuk om te zien hoe verschillende merken op een verschillende manier werken. Als BMW-specialist sta ik soms wel eens te kijken hoe ze bij Mitsubishi bepaalde dingen hebben opgelost.”

Autobedrijf Van Yperen

In 2011 begon Jos Priem zijn eigen autobedrijf in Vinkeveen, voor de in- en verkoop van auto’s. Werkzaamheden besteedde hij uit aan een servicepartner. Zijn bedrijf bleef groeien, waarmee diagnose- en BMW-merkspecialist Danny Versluis als tweede servicepartner in beeld kwam. Toen ook daarmee de grenzen van de groei waren bereikt, kon Jos Priem in 2018 het bedrijf van Wim van Yperen in Mijdrecht overnemen, die net was gestopt als Mitsubishi-dealer. In hetzelfde jaar werden bovendien de activiteiten van Vakgarage Mijdrecht van Co Kentrop overgenomen. In 2019 trok Danny Versluis bij Jos Priem in het bedrijf. Autobedrijf Jos Priem in Vinkeveen bestaat nog altijd.

Pass-Thru

Dat elk merk verschillend is, maakt dat een goede werking van Pass-Thru voor een universele garage van essentieel belang is. Danny Versluis: “Elk portal van elke fabrikant werkt weer anders. Bij sommige merken werkt het heel makkelijk, andere merken maken het weer zo ingewikkeld mogelijk. Bij sommige merken kun je alles vinden, bij andere laten ze je alleen het hoognodige zien. Misschien dat er ooit nog een universeel portal wordt gemaakt van waaruit je in dezelfde omgeving bij alle merken kunt komen. Ik denk zelfs dat het waarschijnlijk is dat zoiets er ooit komt. Voor een commerciële partij is daar zeker wel een markt weggelegd. Voor merken die hier weinig in de werkplaats komen, gaan we zelf geen account aanmaken. Dan besteden we het uit aan de dealer. Dat is vaak ook goedkoper dan het zelf doen. Het is ook een kwestie van gunnen. Op dezelfde manier brengen zij weer werk hier naartoe. Voor merken die wij vaak zien, zoals Mitsubishi en BMW, loont het wel om zelf een account te hebben.”

Elektrisch

Dat hedendaagse monteurs moeten blijven leren is met de opkomst van de elektrische auto in een stroomversnelling gekomen. En dan gaan de ontwikkelingen binnen de automotive nog relatief langzaam. Danny Versluis: “Toen Tesla kwam met een tablet als dashboard was dat vrij laat, want die techniek bestond al veel langer. Die ontwikkeling zal binnenkort nog veel sneller gaan. Haak je daar als autobedrijf niet op in, dan is het snel gedaan. Met onderhoudsbeurtjes en olie verversen ga je het op de lange termijn niet redden. Je ziet dat de meeste autofabrikanten nu inzetten op batterij-elektrisch. Mercedes heeft zijn laatste benzinemotor ontwikkeld. Nieuwere modellen worden volledig elektrisch. En dat zie je bij meerdere merken. Voor de monteur is dat een hele uitdaging en die is niet voor iedereen weggelegd. Als je gewend bent aan kleppen stellen en je moet ineens met elektra en software aan de slag, dat is een hele overgang. Ik heb daar in het begin ook moeite mee gehad.”

Zelf een kijkje nemen bij Autobedrijf Van Yperen? Op 20 juni is er een open dag, met diagnose als thema, voor alle belangstellenden. Onder andere GMTO, Jifeline en Snap-On verzorgen een kennissessie. Ook voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Tags: , , ,

Dealer Repair tekent bij BovagDiesel Emissions Justice daagt…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties