A.A.S. introduceert Aantoonbaar Veilig Herstel

Met Aantoonbaar Veilig Herstel introduceert schadeherstelketen A.A.S. een kwaliteitsprogramma dat stapsgewijs vastlegt en aantoont dat een auto veilig en volgens fabrieksvoorschriften is hersteld.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor kwaliteit en veiligheid van schadeherstel. Zo kondigden brancheorganisaties Focwa en Bovag onlangs de komst aan in 2022 van de Plusnorm, bovenop de bestaande branchenormering, een norm die rekening houdt met de toenemende complexiteit van de moderne auto’s. Aantoonbaar Veilig Herstel van A.A.S. is te beschouwen als een voorloper op die strengere normering.

Branchenormering

Algemeen directeur Nicole Spenkelink van A.A.S. licht toe: “Omdat alle A.A.S.-bedrijven ook Focwa-lid zijn, conformeert A.A.S. zich enerzijds helemaal aan de branchenormering zoals Focwa en Bovag die zijn overeengekomen en waarvoor wij tevens onze input leveren. In aanvulling daarop wil je de consument zekerheid bieden dat hij zijn auto veilig kan laten herstellen bij A.A.S.-bedrijven. Om dat aantoonbaar te kunnen maken, naar consument én opdrachtgever, hebben we Aantoonbaar Veilig Herstel in het leven geroepen. Dat houdt in dat iedereen volgens hetzelfde proces werkt en dat ook vastlegt. Uiteraard herstelden we al veilig, maar Aantoonbaar Veilig Herstel gaat daarin nog verder.”

Stappenplan

In de praktijk van het schadeherstelbedrijf houdt het label in dat via een stappenplan alle veiligheidskritische handelingen in het schadeherstelproces worden vastgelegd. Ruud Hendrix, eigenaar van A.A.S.-schadeherstelbedrijf Autoschade Venray: “Opdrachtgevers willen ook steeds gedetailleerder weten wat er is gebeurd. Dus we zijn er ook naartoe gegroeid dat we steeds meer vastleggen wat we doen: dat we de fabrieksinformatie hebben opgevraagd, dat we originele onderdelen hebben gebruikt, dat we de juiste snijlijnen hebben aangehouden en foto’s daarvan dat je daadwerkelijk zo gewerkt hebt.”

Om het voor de schadehersteller nog gemakkelijker te maken wordt dit stappenplan helemaal gedigitaliseerd, zodat automatisch alle stappen worden doorlopen en er dus aantoonbaar veilig hersteld is.

Merkerkenning

Het gebruik van originele onderdelen en het raadplegen van fabrieksinformatie is onderdeel van het herstellen volgens Aantoonbaar Veilig Herstel. Het is daarmee te beschouwen als een alternatief voor merkerkenning, want uitgangspunt voor A.A.S. blijft dat bedrijven meerdere merken moeten kunnen blijven herstellen, universeel schadeherstel dus binnen de keten. Ruud Hendrix: “We hebben best wel wat erkenningen, maar ik wil het liefst zo breed mogelijk auto’s kunnen herstellen. Behalve via fabrikanten kunnen alle A.A.S.-bedrijven onder meer via Thatcham VM methods 95 procent van alle merken de voorschriften opvragen.”

Allocatie

Verschillende merken kunnen blijven herstellen vraagt vaak forse investeringen van de schadeherstelbedrijven. Daarin keuzes maken, is onvermijdelijk. Nicole Spenkelink: “Onderdeel van de garantie kunnen geven dat een schade bij A.A.S. altijd veilig hersteld wordt, is ook ervoor zorgen dat de juiste schade bij de juiste schadehersteller terechtkomt. Daarom werken we aan een allocatiemodel dat via parameters daarvoor kan zorgen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *