Focwa en Bovag: nieuwe Plusnorm

Focwa en Bovag lanceren een nieuwe Plusnorm, aanvullend op de huidige branchenormering schadeherstel. In het voorjaar 2021 zal de inhoud van de Plusnorm beschikbaar gesteld worden aan de markt. In 2022 wordt naar verwachting de certificering hiervoor mogelijk. De Plusnorm is formeel ondergebracht in de Stichting Branchenormering Schadeherstel.

De nieuwe Plusnormering richt zich op bedrijven die schades kunnen herstellen aan voertuigen met complexere carrosserieverbindingen, nieuwe materiaalsoorten, hoogvoltage systemen en elektronica ten behoeve van rijhulpsystemen.

Bewust van eigen bekwaamheid

Beide verenigingen werkten samen aan de aanvullende norm binnen de Stichting Branchenormering Schadeherstel. Uit een evaluatie eind 2019 bleek dat er behoefte is aan een ‘aanvullende norm’ bovenop of naast de bestaande schadenorm. Eentje die veiligheidskritisch schadeherstel bij de nieuwste voertuigen beter borgt. Schadeherstelbedrijven moeten zich steeds meer bewust zijn van hun eigen bekwaamheid en die van hun medewerkers. In veel gevallen kunnen schades wellicht uitstekend worden hersteld. Soms is het verstandiger om het herstel van bepaalde schades over te laten aan bedrijven die hierin meer gespecialiseerd zijn. Dit om risico’s van onbewust en onbekwaam herstel uit te sluiten. Deze nieuwe Plusnormering richt zich op extra eisen op gebied van opleiding, kunde en apparatuur. Daarnaast richt de normering zich op expliciete borging van juist herstel binnen het gehele proces.

Onvlodoende aanknopingspunten

Branchemanager Frank Ruygrok van Bovag Schadeherstelbedrijven licht toe: “De huidige normering biedt op bepaalde punten onvoldoende aanknopingspunten voor autoschadeherstel aan jonge en moderne voertuigen voorzien van geavanceerde systemen, constructie en gebruikte materiaalsoorten en verbindingen. Met de nieuwe Plusnorm kan veiligheidskritisch herstel te allen tijde worden geborgd. Tevens biedt het een antwoord op de toenemende technologische ontwikkelingen in auto’s.”

Femke Teeling, directeur Focwa, vult aan: “Herstellers, ketens en opdrachtgevers zijn het al geruime tijd eens dat er voor deze veiligheidskritische herstellingen een andere aanpak nodig is. Wij hebben samen met Bovag, binnen de Stichting Branchenormering Schadeherstel, de handschoen opgepakt. Samen met onze achterbannen en verschillende belanghebbenden hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan de uitwerking. Het idee hierbij is dat een meer gedifferentieerde aanpak van schadeherstel gaat plaatsvinden op basis van het ‘type schade’. Is er sprake van veiligheidskritisch herstel of niet? Indien veiligheidskritisch, dan zal een schadehersteller op termijn aan de eisen binnen de nieuwe normering moeten voldoen met hoger opgeleide medewerkers en minder mogelijkheden tot het uitbesteden van werk.”

Deze nieuwe Plusnormering is facultatief en dus geen verplichting binnen het lidmaatschap van Focwa en/of Bovag. Bedrijven hebben zelf de keuze om zich verder te specialiseren in het herstellen van veiligheidskritische herstelwerkzaamheden aan nieuwe en moderne voertuigen. Deze complexere herstelwerkzaamheden maken op dit moment nog maar een beperkt deel van de schades uit wanneer wordt gekeken naar het totale wagenpark. Naar verwachting zal het volume hiervan wel toenemen in de toekomst. Focwa en Bovag benadrukken daarom dat schadeherstelbedrijven voor zichzelf de afweging moeten maken of deze norm op hun bedrijf van toepassing is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *