Aantal autobranden blijft stijgen

In 2019 registreerden verzekeraars in totaal 4941 autobranden. Dit is een stijging van ruim 12 procent ten opzichte van 2018, toen er 4399 autobranden werden geregistreerd.

Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De geregistreerde claims komen van deze verzekerden. Ongeveer 70 procent van het Nederlandse wagenpark heeft zo’n verzekering. Het werkelijke aantal autobranden ligt hoger, omdat branden van bijvoorbeeld leaseauto’s hier niet bij zijn inbegrepen.

Zorgelijk

Autobranden ontstaan voornamelijk door brandstichting. Het Verbond van Verzekeraars noemt de stijgende trend in het aantal autobranden zeer zorgelijk. Een autobrand in een woonwijk heeft namelijk een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners. Zulke branden kunnen overslaan naar woonhuizen of andere auto’s. Het Verbond adviseert om de auto altijd op een zo zichtbaar mogelijke plek te parkeren. Het liefst in het licht van een lantaarnpaal of een andere buitenlamp. Brandstichters willen immers niet graag gezien worden. Ook camerabeelden kunnen helpen bij het opsporen van verdachten door de politie. WhatsApp-groepen kunnen ook nuttig zijn bij het signaleren van verdachte gedragingen in de buurt.

Regionale verschillen

In de jaren 2016 tot en met 2019 claimden inwoners van Rotterdam de meeste autobranden: 573, gevolgd door Den Haag met 541, Amsterdam met 533 en Utrecht met 448 claims.

Ingedeeld naar provincie voert Zuid-Holland de top drie aan met 3051 claims. Op plaats twee staat de provincie Noord-Brabant met 2999 claims en de derde plaats is voor Noord-Holland met 2301 claims.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2390 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

 • Avatar
  27 augustus 2020 om 09:15
  Permalink

  In dit artikel lees ik dat de meeste autobranden door brandstichting zouden ontstaan. Dat waag ik te betwijfelen. Ik rijd nl. regelmatig 2000 km/week, veel op de snelweg en daar zie ik in toenemende mate plaatsen waar auto’s gebrand hebben. Gewoon op of langs de weg is het asfalt kapot, soms zelfs op de linkerbaan. Dat zijn spontane autobranden welke tijdens het rijden ontstaan. (de meeste brandstichters komen rennend maar lastig op snelweg-snelheid. Bovendien waait de lucifer dan uit, maar dat terzijde). En dat in een enorme toename, dat moet beslist toch meer automobilisten opvallen? Je hoort het zelfs regelmatig bij de verkeersinformatie genoemd worden, file door een autobrand.

  Via mijn werk heb ik met regelmaat contact met politie en bergers. Zij bevestigen desgevraagd de enorme toename van autobranden. Het betreft voornamelijk moderne auto’s die tijdens het rijden in brand raken. Men denkt dat dit door de enorme toename van electronica en uitbreiding van het elektrische circuit in moderne auto’s komt.

  Ik persoonlijk vind dit een zorgelijke situatie. In het artikel zijn de cijfers van de leasemaatschappijen niet inbegrepen; precies deze groep vertegenwoordigen zeker de moderne auto’s! Dus nader onderzoek lijkt noodzakelijk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *