AkzoNobel: ‘constructieve gesprekken Axalta’

Naar aanleiding van marktgeruchten maakt AkzoNobel bekend “constructieve gesprekken” te voeren over een fusie van AkzoNobel’s Paints en Coatings bedrijf met Axalta.

Mochten de gesprekken uitmonden in een overeenkomst, dan ontstaat t “een leidende”, wereldwijd opererende verf- en coatingsonderneming. Daarbij zou de inbreng van beide partijen er een zijn van gelijken. Het Amerikaanse Axalta (1866, Philadelphia) levert zijn lakken onder meer aan de auto-industrie. Bekende productnamen in de schadeherstelbranche zijn Standox, Spies Hecker en Cromax. Bij de onderneming zijn meer dan dertienduizend mensen in dienst, die in 2016 goed waren voor een omzet van 3,5 miljard euro. AkzoNobel profileert zich met de aankondiging als een partij die over zijn lot wil beschikken. In maart wees het bedrijf tot twee keer toe een bod af van PPG Industries. Dat leverde onvrede op bij een deel van de aandeelhouders, die juist verkoop zagen als middel om de koers op te stuwen. In reactie op de commotie besloot AkzoNobel tot afscheiding van zijn chemietak en zich voor de verdere toekomst uitsluitend te richten op lakken en coatings.  AkzoNobel stelt dat afsplitsing van Specialty Chemicals, inclusief de uitkering aan aandeelhouders van een groot deel van de netto-opbrengsten daarvan, op schema blijft liggen voor april 2018 en “niet wordt beïnvloed door deze gesprekken.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †