Axalta: EU-prijsstijging niet in Nederland

Axalta, het bedrijf achter de merken Cromax, Spies Hecker en Standox, ziet zich genoodzaakt de Europese prijzen te verhogen. Axalta Nederland laat desgevraagd weten vast te houden aan de bestaande tarieven.

De gecommuniceerde prijsverhoging wordt elders in Europa in het derde kwartaal uitgerold. Adrien Schrobiltgen, vicepresident voor de refinish-markt in EMEA bij Axalta, zegt dat de lakfabrikant niet langer de stijgende grondstofprijzen kan absorberen. “We zien ons genoodzaakt een deel van de gestegen kosten door te belasten.” Nederland vormt dus, aldus een woordvoerder, hierop een uitzondering.

Specifieke productlijn

In eerste instantie spreekt Axalta in het kader van de Europese prijsverhoging over een specifieke productlijn die zijn basis heeft in gepatenteerde technologie van de fabrikant. Het gaat dan om respectievelijk Cromax CC6700 Ultra Performance Energy Clear, Spies Hecker Permasolid HS Speed Clear Coat 8800 en Standox Standocryl VOC Xtreme Clear K9580 (en de daarvan afgeleide producten). Echter, ook andere, niet bij name genoemde lakken zullen komende maanden in de rest van Europa een prijsstijging krijgen. Voor Nederland blijft het bij het oude. Stijgende grondstofprijzen zijn over de breedte van de markt aanleiding voor prijsstijgingen. Met name in de bandenwereld zijn stijgende rubberkosten een tijd lang bijkans aan de orde van de dag geweest.