Bovag: ‘ADAS vooral impact op schadeherstel’

Rijhulpsystemen leiden op korte termijn tot aanzienlijk minder schade. Dat is de belangrijkste conclusie uit een scenariostudie door VMS Insight, in opdracht van Bovag over de impact van ADAS.

In het realistische scenario zullen ADAS leiden tot 23 procent minder schade. Gecorrigeerd voor stijgende onderdelenprijzen en extra kalibratiewerkzaamheden zal de omzet in totaal tot 2030 dalen met zo’n 9 procent. Bovag verwacht een nog sterkere daling als vanaf 2023 onder meer het automatische noodremsysteem en rijbaanassistentie door het Europees Parlement verplicht worden. Bovag schat die kans vrij groot in.

Ruitherstel

Door de toenemende complexiteit van autoruiten, met alle daarin of daarachter verwerkte sensoren en camera’s, zal ook ruitherstel op korte termijn duurder worden. In totaal kunnen reparaties tot 30 procent hoger uitvallen, heeft Bovag becijferd.

Onderdelenprijzen

Hogere onderdelenprijzen zullen vooral profitabel blijken voor het merkkanaal en in het universele kanaal de onderdelendistributeur, niet zozeer het autobedrijf. Die kan wel verdienen aan kalibreren, gesteld dat hij de apparatuur en de kennis daarvoor bezit. Bovag oppert hierbij de suggestie dat het zelfs zeer winstgevend kan zijn wanneer een bedrijf zich hierin kan specialiseren en daardoor veel van dit werk kan verrichten op een zeer efficiënte manier. Voor de omzet aan reparatie en onderhoud verwacht Bovag niet dat ADAS op korte termijn een grote impact zal hebben. Alles wat extra aan of op een auto zit, kan kapot. Dat geldt ook voor ADAS. Bovag merkt daarbij op dat camera’s en sensoren lang meegaan en doorgaans alleen bij schade kapot gaan. Wel kunnen de kosten toenemen door de verplichte aanschaf van equipment en doordat extra diagnosetijd of transport naar een specialist inefficiëntie in de hand werken. Op de lange termijn zullen ADAS minder slijtage tot gevolg hebben.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3841 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters