Herstelinformatie Thatcham voor Bovag Schade

Waarschijnlijk nog dit jaar krijgt Bovag Schadeherstelbedrijven een collectieve inkoopregeling voor technische informatie vanuit de database van Thatcham. Met ABZ lopen daarover momenteel vergevorderde gesprekken.

De overeenkomst moet de leden financieel voordeel opleveren en eenvoudige toegang (via de Audatex-calculatie) tot de meest recente voertuiginformatie. Thatcham Research sloot ruim twee jaar geleden een overeenkomst met ABZ voor de integratie van erkende reparatievoorschriften in Audatex. Volgens Bovag heeft de Britse specialist als voordeel dat meer dan gemiddeld wordt gezocht naar alternatieven (zowel technisch als financieel) voor volledig herstel conform de voorschriften van de merkimporteur.

Het beste

En dat is een belangrijk gegeven voor de dagelijkse praktijk in het schadebedrijf, schetste voorzitter Toine Beljaars gistermiddag in Bunnik op een informatiebijeenkomst voor potentiële leden van de nieuwe schadeafdeling. “Enerzijds wil je de verzekeraar aan je binden, die altijd sterk kijkt naar kostenefficiënte reparatie. Anderzijds is er de autofabrikant die in technisch opzicht het beste van het beste wil. Thatcham vindt daar volgens ons het juiste midden in.” Bovag Schadeherstelbedrijven heeft inmiddels de kwaliteitsnorm Focwa 2 opgenomen in haar voorwaarden. Daarmee laat ze het cosmetisch herstel vooralsnog varen, zei Beljaars. “We focussen in eerste instantie op totaalherstellers en partijen die streven naar merkerkenning of er ten minste één hebben. Bedrijven die zich beperken tot cosmetische schade volgen later.”

Voorlichtingsmiddagen

De bijeenkomst in Bunnik was de vierde uit een reeks van zeven. Gemiddeld trekken de voorlichtingsmiddagen volgens Bovag tot nu toe enkele tientallen belangstellenden. Sinds de oprichting van de nieuwe afdeling (per 1 januari 2016) hebben zich zo’n 120 bedrijven aangemeld als lid. Voor het merendeel zijn dat de grote dealerholdings. Zo sloot deze maand Wittebrug Autogroep haar vijf schadeherstelbedrijven aan. De informatieronde doet de komende weken nog Sneek aan (30 november), Poortugaal (7 december) en Giethoorn (13 december). Overigens zijn de bijeenkomsten ook toegankelijk voor niet-Bovag-bedrijven.  

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar