Omzet en winst AkzoNobel gestegen

De omzet van chemieconcern AkzoNobel is in 2017 met 3 procent gestegen tot ruim 14,5 miljard euro. De EBIT steeg met 2 procent tot 1,5 miljard euro.

Dat maakt AkzoNobel bekend.

Paint en Coatings

De afdeling Paints en Coatings liet in 2017 een omzetstijging van 2 procent zien. Die werd voornamelijk veroorzaakt door volumegroei (+2 procent) en overnames. De EBIT kwam een dikke 2 procent lager uit op 905 miljoen euro (was 928 miljoen in 2016), met name door hogere grondstofkosten. Paints en Coatings valt uiteen in Decorative Paints en Performance Coatings. De autolakken vallen onder die laatste. De omzet is ook bij de Performance Coatings met 2 procent gestegen, voornamelijk dankzij de overname van Industrial Coatings. Desondanks daalden de volumes met 1 procent. AkzoNobel wijt dit aan “negatieve omstandigheden in de scheepvaart en olie- en gasindustrie waardoor groei in de meeste segmenten en regio’s werd geneutraliseerd”.

Specialty Chemicals

De afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals ligt volgens het jaarbericht op koers en zal in april 2018 worden afgerond. Dit bedrijfsonderdeel droeg in belangrijke mate bij aan de goede resultaten. Het staat inmiddels als beëindigde bedrijfsactiviteiten in de jaarrekening. De omzet steeg in 2017 met 4 procent. De EBIT steeg met 10 procent tot 689 miljoen euro, met name dankzij gestegen volumes en kostenbeheersing.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters