Ook Glasgarant stopt met ABCDE-rating

In navolging van Schadegarant stopt ook Glasgarant met zijn ABCDE-rating van bedrijven uit het netwerk. Glasgarant rangschikt de bedrijven nog wel naar prestaties in de Bedrijvenzoeker.

Het is een van de beleidswijzigingen die werden bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de afdeling ruitherstel van Bovag op dinsdagavond 3 december in Bunnik. Relatiemanager Ronny Wiecherink voorzag de wijzigingen van de nodige toelichting.

Rating

Dat Glasgarant, waarbij op dit moment nog tien verzekeraars zijn aangesloten, afstapt van de ABCDE-rating in Experate betekent niet dat elke vorm van rating verdwijnt. De Bedrijvenzoeker toont de bedrijven nog wel in de aflopende volgorde waarop zij scoren op prestaties.

De verandering heeft alles te maken met de wens dat Glasgarant ook voor ruitherstel niet langer een onderscheid wil maken in zijn eigen netwerk, zoals Schadegarant daar in 2017 ook al mee stopte. “Het verhoogd eigen risico verschuift dus geheel naar de bedrijven buiten de keten, dus de niet aangesloten bedrijven”, aldus Wiecherink.

Loketfunctie dealer

Ook in navolging van Schadegarant krijt de dealer een loketfunctie voor ruitschade. “Het verschil zit hem hierin dat de auto voor ruitschade bij de dealer blijft. Die kan de ruitschade zelf herstellen, of laten uitvoeren door een derde. Wij doen dat omdat het een vraag is vanuit de klant. We zien bij een aantal merken dat equipment en kennis van met name kalibratie op dit moment vooral bij de dealer aanwezig is. En voor de consument is de perceptie van de dealer misschien dat die te duur is, maar wij zijn in staat gebleken om gunstige voorwaarden te krijgen.”

De opmerking als zou de dealer beter in staat zijn een ruitschade te herstellen, zorgde wel voor een vraag vanuit de zaal. Engelbert Groothuis heeft namelijk als onafhankelijk ruithersteller slechte ervaringen met die samenwerking met dealers. Wiecherink gaf toe dat hij die problemen ook niet kan oplossen en dat een dergelijke samenwerking zijn nut moet bewijzen en dat er anders van afgestapt moet worden.

Wat bovendien in de samenwerking met dealers verandert, is dat Glasgarant tot op heden iedere dealer had aangesloten als herstelpunt. Vanaf 2020 kunnen alleen nog dealerbedrijven met een distributiefunctie voor Schadegarant meedoen in het ruitherstelprogramma. Dit betekent uiteraard dat het netwerk iets inkrimpt.

Wat al sinds april van dit jaar is veranderd, is dat Glasgarant alleen nog individuele overeenkomsten sluit met ruitherstelbedrijven. “We deden dat al bij Schadegarant. Ook voor Glasgarant sluiten we dus geen ketencontracten meer af. We beschikken bovendien op dit moment over 1300 herstelpunten voor glas, dus voorlopig sluiten we geen extra contracten meer af, tenzij om witte vlekken op de kaart in te vullen.”

Minder expertise

Naar aanleiding van reacties op het bezoek van experts aan ruitschadeherstelbedrijven heeft Glasgarant ook besloten om de experts een andere rol te geven. “Er komt een forse reductie op het aantal expertises. Wel komen er audits op gesloten dossiers.”

Dit zijn reparaties die zijn uitgevoerd en afgehandeld. Er komt dus een controle achteraf op de gevolgde werkwijze. De resultaten van die audits zullen worden meegenomen in de Experate-scores. Wiecherink zei dat Glasgarant in de proefperiode is geschrokken van de sterk wisselende resultaten van dergelijke controles achteraf. Glasgarant waarschuwt ook dat bij structurele tekortkomingen een stevig gesprek met het betreffende bedrijf zal volgen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *