Samenwerking VOC en Automotive College

Stichting Vakopleiding Carrosseriebedrijf (VOC) en ROC Midden Nederland gaan samen het praktijkonderwijs voor BBL-leerlingen verzorgen.

De samenwerking vond al plaats sinds juli 2016 voor mbo-opleiding AST op niveau 3. “We werken nu met ROC’s in het noorden, zuiden en midden van Nederland”, aldus VOC-directeur Yolande van Doornspeek. “Op deze manier is de opleiding dus regionaal toegankelijk voor iedereen.”

Praktijklessen

De BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg) in de carrosserietechniek is sterk praktijkgericht. De theorielessen worden verzorgd door het ROC; de praktijklessen zijn in handen van VOC. Deze worden gegeven in de Vakcentra van VOC in Boxtel, Nieuwegein en Assen. “Door het intensieve onderwijsprogramma kan de leerling de leerstof sneller toepassen in de praktijk”, licht Van Doornspeek toe. “De studenten worden opgeleid met de nieuwste technieken. Daardoor spelen ze tijdens hun opleiding al een waardevolle rol binnen hun leerbedrijf. De student is dus eerder en breder inzetbaar.” Directeur, Ruud van Diemen, van ROC Midden Nederland bevestigt dit. “Als MBO-instelling zijn we altijd op zoek naar initiatieven die een bijdrage leveren waar het werkveld echt iets aan heeft. Het is prettig dat we hier met VOC snel en flexibel in kunnen optrekken.”

Erkend leerbedrijf

BBL-studenten volgen het praktijkgedeelte van de opleiding binnen een bedrijf in de autoherstelbranche. Om BBL-studenten te mogen opleiden moet dat bedrijf echter wel een door SBB ‘erkend leerbedrijf’ zijn. De praktische begeleiding van de studenten is in handen van de praktijkopleider, die werkzaam is bij het leerbedrijf.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †