Zorgen om stijging energiekosten schadeherstelbedrijven

De brancheorganisaties Focwa en Bovag maken zich grote zorgen over de impact van de energiekosten op de bedrijfsvoering van hun leden. Daarom lobbyen de twee brancheorganisaties onder meer bij MKB Nederland en VNO voor steunmaatregelen en roepen ze verzekeraars en leasemaatschappijen op om rekening te houden met de effecten van de hoge energieprijzen op de bedrijfsvoering van de schadeherstelbedrijven.

De brancheorganisaties rekenen voor: een gemiddeld autoschadeherstelbedrijf verbruikt ongeveer 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 kubieke meter gas om werkplaats en met name de spuitcabine te verwarmen. De gasprijs op de zakelijke energiemarkt is nu al 8 keer hoger dan in oktober 2020. Ten opzichte van januari 2021 is de gasprijs nu al met een factor 5 toegenomen. De elektriciteitsprijs is ondertussen al 4,5 keer over de kop gegaan. Voor een gemiddeld schadeherstelbedrijf met een variabel tarief kan dat, op basis van de huidige prijzen, een prijsstijging van 180.000 euro op jaarbasis betekenen. Voor een groot schadeherstelbedrijf loopt dat op tot 275.000 euro per vestiging. Die explosieve stijging zorgt per direct voor een sterke kostenstijging voor het schadeherstelbedrijf en bedreigt een gezond rendement van de Focwa- en Bovag-leden.

Verborgen kosten

Beide brancheorganisaties maken zich al langer grote zorgen over de verdiencapaciteit van schadeherstelbedrijven. In de sector zijn de marges fors onder druk komen te staan in de afgelopen jaren. Zeker ook door het gebrek aan hoogwaardig personeel, het steeds duurder wordende vervangend vervoer door duurdere auto’s en de stijgende lak- en onderdelenprijzen. Er zijn vele verborgen kosten die niet doorberekend (kunnen) worden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3963 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *