fbpx
bekeken: 1589 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,53)

Smartphone in verkeer vraagt hogere prioriteit

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 31 oktober 2016, 08:23

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal verkeersongevallen waarbij auto’s zijn betrokken, is het afgelopen jaar toegenomen. In 2015 steeg het aantal schadeclaims na aanrijdingen met 8 procent tot 502.000, terwijl dat er in 2014 nog 462.000 waren. Zo blijkt uit de Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars.

De verkeersveiligheid neemt daarmee af in ons land. Verzekeraars pleiten dan ook voor een Deltaplan verkeersveiligheid aan de vooravond van de begrotingshandeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het totaal aantal verkeersclaims (ook tweezijdige aanrijdingen met vrachtauto’s, bestelbusjes of leaseauto’s) nam tot met 6,5 procent tot 841.000. Deze stijgende cijfers lopen parallel met de toename van het aantal verkeersdoden: van 570 naar 621 vorig jaar.

Het stijgend aantal aanrijdingen zou een halt kunnen worden geroepen door de infrastructuur op ‘hot spots’ te verbeteren. Ook zou de aanpak van zogenaamd ‘huftergedrag’ meer prioriteit moeten krijgen. Overigens wordt afleiding als één van de belangrijkste oorzaken genoemd van het stijgend aantal ongelukken.

Het Verbond pleit voor een grondig onderzoek naar het oprukken van de smartphone in het verkeer. “Op basis van buitenlandse studies zijn wel schattingen gedaan over het schadelijke effect van appen, mailen en gebruik van sociale media in het verkeer in ons land. Echte harde cijfers over slingerende en onoplettende bestuurders en fietsers zijn er niet. Telefoongebruik achter het stuur is strafbaar, maar handhaving heeft weinig prioriteit”, aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond.

Tags: , , ,

Prognose: 415.000…IBIS 2017 draait om vertrouwen
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties