bekeken: 838 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Softwareproblemen drukken resultaten Liqui Moly

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 16 juli 2019, 12:28

Leestijd: 2 minuten

Nieuwe bedrijfssoftware had processen moeten vereenvoudigen en dus kosten moeten besparen bij de Duitse fabrikant van smeermiddelen en additieven Liqui Moly. Problemen met de implementatie van die software hebben echter juist kostenverhogend gewerkt. De halfjaarcijfers van Liqui Moly vallen dan ook zwaar tegen.

In vergelijking met het eerste halfjaar van 2018 daalde de omzet met 0,8 procent naar 259,6 miljoen euro. Liqui Moly wijt die omzetdaling aan het feit dat het grote aantal opdrachten vanwege de computerproblemen niet volledig kon worden afgerond. De winst viel 30 procent terug tot 11 miljoen euro. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het implementeren van software in 2019 een heel bedrijf zo op zijn kop kon zetten”, aldus directeur Ernst Prost.

De bedrijfssoftware wordt onder andere gebruikt om de inkoop te beheren, de productie te sturen, de verzending af te handelen en de facturen op te stellen. 

Extra kosten

“Ik heb me gedurende mijn hele loopbaan nog niet zo vaak bij mijn klanten moeten verontschuldigen als in de afgelopen zes maanden. Wat we momenteel aan prestaties leveren, doet me echt pijn aan het hart”, zegt Ernst Prost. En daardoor ontstaan hoge extra kosten, bijvoorbeeld voor containers die maar voor de helft met goederen kunnen worden gevuld, voor expediteurs die langer dan gepland beladen moeten wachten of voor luchtvracht als goederen die dringend nodig zijn per boot niet meer op tijd zouden aankomen. “Onze klanten zijn niet verantwoordelijk voor onze problemen en daarom doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat ze er zo min mogelijk last van hebben. We nemen ook de extra kosten daarvoor voor onze rekening.” 

Geen paniek

Ondanks de softwareperikelen verzekert Liqui Moly dat de resultaten nog altijd goed zijn en dat het bestaan van het bedrijf niet in gevaar is. “Paniekmaatregelen in de vorm van werktijdverkorting of vermindering van het aantal werkplaatsen zullen bij ons niet worden genomen”, aldus Ernst Prost. “We blijven dezelfde koers varen. We blijven uitbreiden, blijven nieuwe mensen aannemen en blijven ook verder investeren in nieuwe producten en nieuwe markten.”

Er wordt dus niet van strategie veranderd en de hand wordt ook niet op de knip gehouden. In tegendeel zelfs: “Door de huidige problemen zijn dingen aan het licht gekomen waar we nu in zullen investeren om nog beter te worden”, zegt Ernst Prost. Zo moeten de logistieke processen worden vereenvoudigd door een nieuw centraal magazijn te bouwen. “De storm waar we nu mee te hebben, is veel krachtiger dan voorspeld. Hoge golven breken op ons schip, enkele matrozen worden nat en meerdere passagiers worden zeeziek. Maar ons schip is zeewaardig en niet in gevaar. De storm zal snel overgaan. Ik hoop dat we de computerproblemen samen met onze softwarebedrijven uiterlijk aan het einde van het jaar hebben opgelost.”

Tags: , , ,

Vision Car Lease kiest voor…Ex-leaseauto’s Arval ook…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties