fbpx
bekeken: 1712 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

“Stijging CO2-uitstoot is de schuld van de suv”

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 9 september 2019, 11:43

Leestijd: 2 minuten

De stijgende populariteit van de suv veroorzaakt de stijging in de CO2-uitstoot in Europa, niet de afnemende populariteit van de diesel.

Dat schrijft de Europese kennis- en campagneorganisatie Transport & Environment in een nieuwe analyse van het Europese wagenpark, waarin tevens voorspellingen gedaan worden over toekomstige ontwikkelingen.

Suv

Uit het rapport blijkt dat autofabrikanten pas halverwege het doel zijn van de vermindering van de CO2-uitstoot tot 95 gram CO2 per kilometer. Ze komen nu niet verder dan 120 gram per kilometer. Dit heeft alles te maken met het promoten door autofabrikanten van de weinig efficiënte suv’s en niet met de dalende populariteit van diesel. Sinds de suv populair werd in 2013 is de uitstoot van CO2 met 2,6 gram per kilometer gestegen. Dat is tien keer meer dan kan worden toegeschreven aan de afname van diesels.

De verkoop van suv’s is in Europa gestegen van 7 procent in 2009 tot 36 procent in 2018. Verwacht wordt dat het aandeel van de suv in de Europese nieuwverkopen de 40 procent zal benaderen in 2021.

Elektrisch

De oplossing zal moeten komen van elektrisch rijden. Transport & Environment heeft wat dat betreft hoop dat autofabrikanten het tij zullen keren. Er komen immers steeds meer en beter betaalbare elektrische auto’s op de markt.

Transport & Environment rekent voor dat het voor autofabrikanten twee keer zo duur is om op te draaien voor boetes voor het overschrijden van de CO2-limiet dan te investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Met name Toyota en Renault-Nissan hebben een goede uitgangspositie om de gestelde doelen te kunnen halen.

Julia Poliscanova, directeur schone voertuigen bij T&E: “Jarenlang hebben autofabrikanten niets gedaan om hun uitstoot te verminderen. Nu bereiden ze zich, dankzij de Europese CO2-wetgeving voor auto’s, eindelijk voor op de verkoop van de zuiniger en elektrische auto’s, waar het klimaat om vraagt. Dit betekent dat we de komende twee jaar betaalbare EV’s gaan zien van een goede kwaliteit. En dat is uitstekend nieuws voor consumenten, die daardoor aan de pomp veel geld gaan besparen.”

Transport & Environment schat in dat het aandeel elektrisch in de nieuwverkopen in 2020 zal uitkomen op 5 procent en in 2021 al op 10 procent.

Tags: , , ,

Tomtom Telematics gaat…VWP Shortlease breidt uit met…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties