bekeken: 723 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,50)

Topman VW blijft achter tralies in VS

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 17 maart 2017, 14:18

Leestijd: < 1 minuut

Volkswagen-topman Oliver Schmidt, begin dit jaar aangehouden in de VS op verdenking van een prominente rol in de dieselfraude, blijft voorlopig vastzitten. Schmidt wilde twee maanden geleden na een vakantie in Florida terug naar Duitsland, maar moet eerst zijn rechtszaak afwachten. Die start begin 2018.

De 48-jarige Schmidt wordt beschuldigd van elf misdrijven op het gebied van emissie. Hij zit vast sinds 7 januari achter de tralies en geldt volgens de rechter als vluchtgevaarlijk.

Die status werd gisteren door een rechtbank in Detroit bevestigd. “Dit is een zeer ernstige zaak”, zei de rechter na de zeventig minuten durende zitting. “De rechtbank ziet geen voorwaarden die garanderen dat de heer Schmidt vrijwillig voor de zitting verschijnt.” Oorspronkelijk had de zaak zich zullen afspelen op 18 april. De advocaten van Schmidt bepleitten vergeefs vrijlating op borgtocht ter hoogte van 1,6 miljoen dollar. Evenmin ging de rechter akkoord met tijdelijk verblijf in een voorstad van Detroit, voorzien van een elektronische enkelband en met inlevering van zijn paspoort.

Schmidt leidde van 2012 tot 2015 in de Verenigde Staten VW’s Group of America’s Engineering and Environmental Office. Hij hield vol dat de sterkere uitstoot van diesels in de praktijk voorkwam uit technische problemen, niet uit manipulatie. Justitie beschuldigt hem en het merk juist wél van fraude inzake emissie. Zij stelt dat Schmidt sinds april 2014 doelbewust heeft geprobeerd de manipulatie door middel van software verborgen te houden voor de Amerikaanse overheid. In september 2015 kwam de fraude alsnog uit.

Tags: , , , , ,

Column Robert Klinkert:…Koppeling Servicebook en…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties