fbpx
bekeken: 1415 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,66)

Verzet tegen grotere rol Brussel keuring nieuwe auto’s

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 7 oktober 2016, 09:27

Leestijd: < 1 minuut

De kans dat de Europese Commissie haar gewenste, grotere bevoegdheden krijgt om in te grijpen in nationale autokeuringen – boetes uitdelen, eigenhandig terugroepacties organiseren – lijkt klein. Er is binnen het Europees Parlement en de individuele lidstaten veel verzet, meldt zakenkrant FD.

Met name de landen met een sterke auto-industrie zijn huiverig om ‘Brussel’ meer macht te geven,  gezien de economische consequenties die ermee samenhangen. Meest aansprekende voorbeeld zijn de miljardenclaims nadat was gebleken dat Volkswagen sjoemelde met de uitstoot van CO2 en NOx.

In de VS leidde het Volkswagenschandaal tot een harde financiële aanpak vanuit de overheid; in Europa bleef dit tot op heden uit. Eurocommissaris Bienkowska (interne markt) suggereerde eerder dit jaar dat de Europese Commissie het recht dient te krijgen om herkeuringen uit te voeren. In voorkomende gevallen zou zij boetes moeten kunnen uitdelen en nationale keuringsdiensten kunnen schorsen die al te zeer een oogje toeknijpen bij de toelating van nieuwe automodellen. Bienkowska wilde daarnaast de bevoegdheid om recalls op te zetten, mochten voertuigfabrikanten en lokale overheden dat nalaten.

Het lijkt er echter op dat de Europese Commissie in dit dossier het Europees Parlement voorlopig niet aan haar zijde weet. Afgevaardigde Daniel Dalton (Groot-Brittannië) is fel gekant tegen de plannen van Bienkowska. In een recent rapport bepleit hij aanpassingen van het commissievoorstel. Die leiden ertoe dat de huidige situatie – waarin Bienkowska juist verandering wil aanbrengen – min of meer overeind blijft. Kern van de discussie is de bewegingsruimte en beslisbevoegdheid die nationale overheden houden: blijft die bij hen of verschuift de regie naar ‘Brussel’? Eerder al zag Bienkowska af van het idee een aparte Europese instantie te initiëren die toezicht houdt op de keuringen van nieuwe auto’s.

Tags: , , , , ,

Maessen (Focwa) en Beljaars…Vervolg discussie autobanden…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties