fbpx
bekeken: 1555 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

50-plus oldtimer definitief per 2021 vrij van apk

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 21 september 2020, 11:11

Leestijd: < 1 minuut

De apk-vrijstelling van historische voertuigen van vijftig jaar en ouder gaat definitief in op 1 januari 2021. Dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat recentelijk besloten, na advies van de Stichting Overlegorgaan APK.

De wijziging geldt niet voor bussen en taxi’s die gebruikt worden voor personenvervoer. Helemaal nieuw is de vrijstelling voor mobiel erfgoed niet: in 2008 werd ze al ingevoerd voor voertuigen van vóór 1960.

In de stichting participeert onder anderen Fehac (Federatie Historische Automobiel en Motorfiets Clubs). Zij ijverde al geruime tijd voor een vrijstelling van de oudste historische voertuigen. Mobiel erfgoed wordt doorgaans uitstekend onderhouden en zelden afgekeurd, betoogde Fehac onder verwijzing naar de RDW. Ook zijn er zelden aanmerkingen op de veiligheid, een apk levert daaraan geen bijdrage. Wel blijft goede technische verzorging noodzakelijk. “Zonder adequaat goed onderhoud kan een oldtimer “niet veilig, betrouwbaar en rijklaar zijn.”

Richtlijn

Sinds 2014 hebben EU-lidstaten de mogelijkheid om een keuringsvrijstelling te geven voor voertuigen van historisch belang. “Wie zekerheid wil, kan natuurlijk altijd vrijwillig ook na 1 januari 2021 zijn historisch voertuig apk laten keuren”, stelt Fehac.

foto Fehac

Tags: , , , , ,

Bonus in plaats van afkoopsom‘KwikFit wordt voorbereid op…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties