Bandendistributeur Fintyre koopt RS Exclusiv

De Italiaans-Britse bandendistributeur The European Fintyre Distribution Ltd (EfTD) wil opnieuw een slag slaan op de Duitse vervangingsmarkt. Ditmaal is, zo meldt vakblad Gummibereifung, het oog gevallen op de groothandel RS exclusiv.

Dit in het noord-Duitse Kiel gevestigde bedrijf is meer dan 25 jaar actief met de handel in banden en velgen. Van de op handen zijnde overname zou ook de banden- en werkplaatsketen Tyrexpert deel uitmaken. Deze formule is goed voor 26 vestigingen. Gaat de transactie inderdaad door, dan neemt Fintyre binnen een tijdbestek van twaalf maanden de Duitse groothandels ‘Reifen und Autotechnik’, alsmede ‘Reifen Krieg’ over. Die laatste, tot vandaag meest recente deal, dateert van begin juli. Destijds werd tegelijk een Italiaanse bandendistributeur ingelijfd, waarmee de geconsolideerde omzet groeide naar bijna  achthonderd miljoen euro.

Geldbuidel

Fintyre is van oorsprong een Italiaanse bandendistributeur. Inclusief het overgenomen volume van Reifen Krieg klom het bedrijf afgelopen zomer naar een totaal van ongeveer tien miljoen banden. Met de geldbuidel van de Amerikaanse moeder Bain Capital is EfTD hard bezig één van de grootste, zo niet de grootste bandendistributeur voor de bandenvervangingsmarkt van Europa te worden. De groep gaf bij de acquisitie van Reifen Krieg al aan dat verdere overnames in het verschiet liggen. Of ook partijen in de Benelux op de verlanglijst staan is onbekend.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †