Bel gaat voor tweede cao-ronde

Vanochtend zijn onderhandelaars van de bonden en werkgevers in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche met elkaar om de tafel gegaan voor een tweede ronde besprekingen. Die moeten leiden tot een nieuwe cao voor de branche. De huidige cao loopt op 31 oktober 2018 af.

De eerste ronde vond plaats op 5 september. Tijdens die bijeenkomst bespraken de partijen elkaars voorstellen. Tijdens de tweede bijeenkomst op 19 september zijn de onderhandelingen daadwerkelijk van start gegaan. Bovag-woordvoerder Paul de Waal verwacht niet dat er op 19 september al direct een akkoord gesloten wordt. “Er zijn altijd eerst drie overlegrondes. Omdat de uitgangspunten nogal ver uit elkaar liggen, verwacht ik niet dat ze bij het tweede overleg al tot een akkoord komen.”

Looneis

Een van de hete hangijzers is de looneis van de bonden. FNV-voorzitter Han Busker zei nota bene een dag eerder, op Prinsjesdag, dat hij, gezien het gunstige economische tij, rekent op een loonsverhoging voor werkenden van 5 procent, met een minimum van honderd euro per maand. Bij aanvang van de cao-onderhandelingen legde FNV echter een looneis van 3,5 procent neer bij Bovag. Is die eis nu ook naar boven bijgesteld? Bart Plaatje van FNV: “Nee, zo werkt dat niet. De cao loopt in seizoenen. Wij hebben aan het begin van dit seizoen die looneis van 3,5 procent neergelegd. Het gaat niet aan om dan tijdens de onderhandelingen ineens te zeggen: ‘Doe toch maar 5 procent.’ We blijven dus bij die 3,5 procent.”

Monteurs

Een ander heikel punt is de zaterdag, die de Bovag graag ziet als gewone werkdag. De bonden willen werken op zaterdag niet tegenhouden, maar dan wel op vrijwillige basis. Dat veel monteurs er net zo over denken blijkt wel uit een actie die FNV is gestart. De bond roept monteurs op om middels een foto duidelijk te maken hoe zij over die al dan niet vrije zaterdag denken. De actie is vorige week gestart en volgens Bart Plaatje zijn er al zo’n zestig foto’s bij de bond binnengekomen. Een deel ervan is te zien op de site van de FNV, waaronder bovenstaande van de monteurs van Stern uit Amsterdam.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters