Belevering grootste zorg bandenbranche

In lijn met de algemene trend neemt de invloed van de coronacrisis op de bandenbranche af. Waar de branche zich wel grote zorgen over maakt, zijn de beleveringsproblemen.

Dat is de belangrijkste uitkomst van de achttiende coronamonitor die brancheorganisatie VACO heeft gepubliceerd. De beleveringsproblemen hebben verschillende oorzaken, aldus branchemanager Edwin Brinksma. “Enerzijds is er een groot gebrek aan zeecontainers. De transportkosten zijn daardoor gemiddeld vervijfvoudigd. Daarnaast kampt de banden- en wielenbranche met de naweeën van tijdelijke productiestops van bandenfabrikanten, doorgevoerd tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. En ten derde zien we de verkoop van nieuwe voertuigen weer toenemen, waardoor bandenproducenten vaak eerst gehoor geven aan de vraag vanuit de autofabrikanten. De vervangingsmarkt komt dan op de tweede plek.”

Steunmaatregelen

Nu de gevolgen van de coronacrisis zich minder laten gelden, neemt ook het vertrouwen op een goede afloop voor het eigen bedrijf weer toe. “Tegelijkertijd waarschuwen wij wel voor het vertraagde effect dat de coronacrisis op de bandenbranche heeft. Al die kilometers die er minder zijn gereden vertalen zich uiteindelijk wel in een afgenomen vraag naar banden op de langere termijn. Daarom is het goed om te zien dat de steunmaatregelen nog weer met drie maanden verlengd zijn en we blijven de vinger aan de pols houden, want als straks corona onder controle is en de meeste mensen gevaccineerd, is het voor de bandenbranche nog niet voorbij en is de vraag hoe duurzaam het herstel zal zijn.”

Vakantie-uittocht

De bandenwissels zijn inmiddels achter de rug, de bandenbranche maakt zich nu op voor het zomerseizoen. VACO verwacht dat relatief veel mensen zullen kiezen voor een autovakantie, of dat nu grensoverschrijdend is, of tot Nederland beperkt blijft. Edwin Brinksma: “We zijn daarom een consumentencampagne aan het voorbereiden voor onze leden om te wijzen op de wenselijkheid om voor de reis toch even naar de banden te kijken.”

Zomerstop

Met de afnemende invloed van de coronacrisis merkt VACO dat ook de animo onder leden om de vragen te beantwoorden die de basis vormen voor de coronamonitor afneemt. “Daarom maken we er voor de zomer nog één. In de zomer gaan we dan kijken op welke manier we hier een vervolg aan kunnen geven.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3497 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.