Bonden stellen Bovag ultimatum

De vakbonden hebben Bovag een ultimatum gesteld in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. Het ultimatium loopt af op dinsdag 6 november om 07.00 uur. “Anders vormen acties en stakingen in de bedrijven de volgende stap van de vakbond in dit moeizame cao-proces. En dinsdag is dan misschien wel een goed moment om meteen maar te beginnen”, benadrukt onderhandelaar Albert Kuiper namens FNV Metaal.

Het ultimatum werd op woensdagavond 31 oktober aangeboden bij het Bovaghuis, dat op dat moment gesloten was. Woensdag is er nog wel onderhandeld. Volgens Bovag was dat gesprek “lastig, maar constructief”. Tot een akkoord heeft het niet geleid, vandaar het ultimatum. De bonden zeggen het het ultimatum gesteld te hebben omdat de Bovag weigert de eis dat de zaterdag als een gewone werkdag geldt van tafel te halen. Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen: “Bovag wilde pas met ons verder praten als we daarmee zonder aarzeling of aanpassing akkoord gaan. Bizar!”

Soepel

Het is duidelijk dat de bonden de houding van Bovag zat zijn. “Ze snáppen het ook eigenlijk niet. Met de eigen werkgever worden doorgaans heel soepel afspraken gemaakt over extra werk op zaterdag”, aldus Hietkamp.

Vrijwillig

De bonden zijn ook niet tegen werken op zaterdag. Dat dient dan wel op vrijwillige basis te gebeuren, met behoud van de toeslag. Verder eisen de bonden in het ultimatum een loonsverhoging van 3,5 procent per november en een nieuwe cao met een looptijd van een jaar. Aanvullend willen de bonden een regeling voor oudere werknemers om gezond de pensioendatum te kunnen halen en dat er geïnvesteerd wordt in opleidingen voor werknemers.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3684 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters