Bovag beweegt, acties gaan door

Maandagavond laat heeft Bovag te kennen gegeven tegemoet te willen komen aan de eis van de vakbonden het verplicht werken op zaterdag voor automonteurs van tafel te halen. Desondanks wordt er dinsdag 6 november toch gestaakt in een aantal autobedrijven, laat FNV weten.

Namens FNV laat Bart Plaatje weten dat onder meer de twee werkplaatsen en het magazijn van Stern in Nieuwegein dicht zijn, alsook Century en Citroën Dijkstra in Assen. Een receptiemedewerker in Nieuwegein laat desgevraagd weten dat er in de werkplaats gewoon gewerkt wordt.

Ultimatum

Volgens Bovag-woordvoerder Paul de Waal is het schrappen van het verplicht werken op zaterdag voor veel monteurs ook voldoende om niet tot actie over te gaan. Het steekt Bovag dat de beweging die de werkgeversorganisatie heeft gemaakt niet voldoende was om de acties af te blazen. “We hebben duidelijk een stap naar voren gezet. Het is jammer dat er dan toch gestaakt wordt als je toch ruim voor het verstrijken van het ultimatum met een voorstel komt.” Voor de bonden kwam het bod van Bovag te laat en was het bovendien onvolledig. Bart Plaatje: “Bovag beweegt op het eigen standpunt. Bovendien gaan ze niet op al onze eisen in. Het is goed dat er beweging is, maar bijvoorbeeld over de toeslagen voor werken op zaterdag zeggen ze niets.” “Zo werkt het nu eenmaal met onderhandelingen”, zegt Paul de Waal. “We gaan niet meteen ons eindbod in een brief zetten. We hebben een opening geboden om weer om de tafel te gaan. Er staan wel meer dingen niet in, maar we denken dat we daar wel uitkomen.”

Ondergrens

Bovag verzet zich ook tegen het beeld dat werkgevers uit zouden zijn op een cao-loos tijdperk. “Dat is niet het geval. De cao legt een ondergrens neer, zodat er aan de onderkant niet geconcurreerd wordt”, aldus Paul de Waal. “Daar zijn we allemaal bij gebaat.” Beide partijen zeggen het te betreuren dat het zo ver heeft moeten komen dat er gestaakt wordt in de autobedrijven. De verwachting is dan ook dat de onderhandelingen binnenkort zullen worden hervat.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters