Bovag en bonden: akkoord cao in zicht

Bovag meldt dat een nieuwe cao Motorvoertuigen en Tweewielers in zicht is. Ook de vakbonden schatten de situatie zo in. Morgen (donderdag 29 november) vindt op uitnodiging van Bovag voor het eerst sinds enkele weken wederom formeel overleg plaats.

Met het oog op de tijdens informele gesprekken bereikte toenadering hebben de vakbonden deze week afgezien van stakingen. Bovag had de bonden daarom gevraagd. Acties waren volgens een woordvoerder wel voorbereid.

Heet hangijzer

Verplicht werken op de zaterdag was een heet hangijzer voor de vakbonden. Daarom haalde Bovag dat element van de cao enkele weken geleden van tafel, nog vóór het aflopen van het ultimatum van de vakbonden. De afgelopen tijd is er volgens de werkgevers op tal van andere gebieden, zoals beloning, generatiepact en scholing, veel progressie geboekt. De verwachting is dat er binnen afzienbare tijd een principeakkoord aan de achterbannen kan worden gepresenteerd. “Het einddoel is in zicht”, zegt Bovag-woordvoerder Paul de Waal. “We zijn blij dat er weer gepraat wordt. Niemand is gebaat bij stakingen. Het ziet er goed uit.”

Zaterdagwerk

Volgens de vakbonden is de ruimte die de werkgeverskoepel nu biedt voldoende om de onderhandelingen te hervatten. “Het is goed dat het onzalige en eenzijdige voorstel om zaterdagwerk in de branche te verplichten van tafel is”, stelt FNV Metaal-onderhandelaar Albert Kuiper. Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen gaat er vanuit “dat er nu zonder veto’s kan worden onderhandeld over een goed pakket arbeidsvoorwaarden.” Pakweg 85.000 werknemers vallen onder de cao van de Motorvoertuigen en Tweewielerbranche.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †